Uzbek Saipov, ktorý zabíjal v New Yorku, sa necíti byť vinný

Uzbecký prisťahovalec Sayfullo Saipov, ktorý koncom októbra v New Yorku na chodníku pre peších a cyklistov zabil autom osem ľudí a 12 zranil, sa cíti byť nevinný vo všetkých 22 bodoch obžaloby. Pred federálnym sudcom to za Saipovovej prítomnosti povedal jeho obhajca pridelený súdom.

28.11.2017 23:08
debata (4)

Saipova zadržali 31. októbra bezprostredne po spáchaní útoku. V rovnaký deň si tiež formálne vypočul obvinenia, ktorá pred federálnym súdom na Manhattane vzniesla prokuratúra. Pred týždňom proti nemu v súlade so zákonmi vzniesla obžalobu veľká porota.

V ôsmich z 22 bodov Saipova obžalovali z vraždy a v 12 z pokusov o vraždu. Jeden bod sa týka poskytovania a pokusu o poskytovanie materiálnej podpory teroristickému hnutiu Islamský štát a posledný bod zneužitia automobilu na útok.

Za najzávažnejšie obvinenia z obžaloby hrozí Saipovovi trest smrti, aj keď zatiaľ nie je jasné, či prokuratúra bude absolútny trest navrhovať. Americký prezident Donald Trump sa v jednom zo svojich príspevkov na twitteri za takýto postih vyslovil.

Saipov vyšetrovateľom povedal, že postupoval podľa návodu šíreného hnutím Islamský štát a že chcel zabiť čo najviac ľudí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #New York #Islamský štát #Sayfullo Saipov