Saudský princ priznal korupciu, za prepustenie zaplatil miliardu dolárov

Saudský princ Mutab bin Abdalláh, priamy člen kráľovskej rodiny, ktorý bol na začiatku mesiaca zadržaný pre podozrenie z korupcie, bol na základe "prijateľnej dohody o urovnaní" prepustený.

29.11.2017 07:46
debata (5)

Zaplatil saudským orgánom viac ako miliardu dolárov. Korupciu priznal. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Výška narovnania nebola zverejnená, ale predpokladá sa, že to bolo viac ako suma zodpovedajúca miliarde dolárov,“ uviedol štátny úradník zapojený do protikorupčného ťaženia. K prepusteniu princa došlo po dosiahnutí „prijateľnej dohody o urovnaní“, rozviedol zdroj. „Dohoda zahŕňala priznanie korupcie v známych prípadoch,“ dodal.

Princ Mutab Bin Abdalláh od roku 2010 viedol Národnú gardu, 260 000 mužov schopných konkurovať armáde. Bol považovaný za jedného z možných budúcich kandidátov na trón a súpera korunného princa Muhammada bin Salmána. Bol zatknutý v rámci protikorupčnej čistky, ktorú spustil korunný princ a ktorá na začiatku mesiaca vyústila k zadržaniu jedenástich princov a niekoľkých desiatok súčasných aj bývalých ministrov a vysoko postavených štátnych úradníkov.

Obdobnú dohodu uzavreli najmenej ďalšie tri osoby. Prokuratúra tiež rozhodla o prepustení niekoľkých jedincov a stíhaní piatich osôb, oznámil agentúre Reuters ďalej štátny úradník. Identitu spomínaných nespresnil.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Saudská Arábia