Ruskí poslanci chcú obmedziť vstup médiám z USA do parlamentu

Ruskí poslanci sa chystajú obmedziť americkým médiám vstup do budovy dolnej komory parlamentu. S odvolaním sa na šéfku parlamentného výboru pre reguláciu a kontrolu to uviedla agentúra Ria Novosti. Ide o odvetu za krok amerického Kongresu, ktorého výbor vo štvrtok oznámil podobné rozhodnutie týkajúce sa ruskej televízie RT (predtým Russia Today).

01.12.2017 12:55
štátna duma, Rusko, Putin, parlament Foto:
Štátna Duma, dolná komora ruského parlamentu.
debata (14)

Predsedníčka výboru Štátnej dumy Olga Savasťjanovová dúfa, že poslanci opatrenie budúci týždeň schvália. Na plenárnom zasadnutí by o ňom mali rokovať v stredu a ak ho schváli, vstúpi do platnosti už na budúci týždeň.

Zahraničné médiá v Rusku majú teraz prístup do parlamentu na základe novinárskych akreditácií, ktoré udeľuje ruské ministerstvo zahraničia.

Terajšie oznámenie zo Štátnej dumy prišlo deň potom, čo výbor amerického Kongresu vydávajúci novinárske akreditácie uviedol, že zakáže vstup do budovy Kongresu ruským médiám zaradeným v USA na zoznam „zahraničných agentov“. Naň bola nedávno zaradená práve televízia RT, považovaná v USA za nástroj kremeľskej propagandy, lebo ju financuje vláda.

V Rusku sa na zoznam zahraničných agentov nedávno dostali americké stanice Hlas Ameriky a Rádio Sloboda.

Zákon o zahraničných agentoch, teda subjektoch financovaných cudzou vládou, platí v USA už od 30. rokov minulého storočia. V Rusku podobné ustanovenie nadobudlo účinnosť pred piatimi rokmi. V oboch krajinách prideľujú označenie selektívne ministerstvá spravodlivosti.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Russia Today