Exgenerál Praljak sa otrávil kyanidom

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) začal nezávislé vyšetrovanie stredajšej samovraždy niekdajšieho generála bosnianskych Chorvátov.

01.12.2017 13:48 , aktualizované: 22:01
Slobodan Praljak, haag, icty Foto: ,
Bývalý generál Slobodan Praljak najprv protestoval proti tomu, že bol uznaný vinným, a potom čosi prehltol.
debata (27)

S odkazom na oznámenie tribunálu OSN o tom informovala agentúra Reuters. Slobodan Praljak bol 29. novembra v Haagu odsúdený na 20 rokov za mrežami za zločiny spáchané počas vojny v Bosne v 90. rokoch.

Po vypočutí verdiktu niekdajší generál vypil smrtiacu tekutinu a následne v nemocnici zomrel. Podľa výsledkov pitvy požil kyanid draselný. Ako sa mu podarilo prepašovať látku známu ako cyankáli do súdnej siene v Haagu, zatiaľ nie je jasné.

Objasniť okolnosti samovraždy si želá tiež Záhreb. Podľa agentúry AP to vo vysielaní štátnej televízie vo štvrtok večer zdôraznil chorvátsky minister spravodlivosti Dražen Bošnjaković. „Stále tu je veľa nejasností, napríklad: ako sa jed dostal do súdnej siene, prečo bezpečnosť nezareagovala dostatočne rýchlo a ako je možné, že záchranári dorazili tak neskoro,“ povedal. „Chorvátsko chce o týchto tragických udalostiach poznať všetky fakty,“ dodal.

Tribunál OSN oznámil, že incident bude vyšetrovať holandská polícia, ale aj ICTY. Nezávislé vyšetrovanie by mali ukončiť do 31. decembra, keď ICTY svoju činnosť definitívne ukončí.

Jed, ktorý vypil bol kyanid

Predbežná pitva Praljakovho tela, ktorú vykonali súdni lekári, podľa holandskej prokuratúry preukázala, že bývalý generál zomrel na otravu kyanidom draselným, ktorý je známy pod triviálnym názvom cyankáli. Na žiadosť ICTY sa na pitve zúčastnili ako pozorovatelia tiež dvaja chorvátski odborníci.

Odvolací senát ICTY v stredu potvrdil šiestim bývalým vedúcim predstaviteľom bosnianskych Chorvátov dlhoročné tresty odňatia slobody, ktoré dostali v prvostupňovom konaní v roku 2013 za zločiny spáchané počas vojny v Bosne a Hercegovine (1992–1995) na moslimoch, vrátane prenasledovania, vyháňania a vraždenia. Praljaka odsúdili na 20 rokov väzenia.

„Slobodan Praljak nie je vojnový zločinec. S pohŕdaním odmietam váš rozsudok,“ povedal exgenerál bezprostredne po prečítaní verdiktu predsedom komory Carmelom Agiusom a nato vypil obsah nádobky, ktorú držal v ruke. Následne sa mu urobilo nevoľno a previezli ho do nemocnice, kde potom zomrel.

Svoju smrť čakal

Podľa chorvátskych médií Praljaka pochovajú v rodinnom kruhu na záhrebskom ústrednom cintoríne. Generál údajne už pred dvoma rokmi spísal inštrukcie pre prípad svojej náhlej smrti. Chorvátske médiá v „liste na rozlúčku“, ako dokument označujú, vidia dôkaz, že Praljak svoju samovraždu dlho plánoval. Večernij list napísal, že pohreb zorganizuje združenie chorvátskych generálov a nie vláda, aby sa Záhreb vyhol medzinárodnej kritike.

Odsúdenie Praljaka i ďalších bosnianskych Chorvátov v minulých dňoch kritizoval premiér Andrej Plenkovič, ktorý rozsudok označil za „morálnu nespravodlivosť“, aj prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovićová, podľa ktorej si generál radšej vzal život, než aby „žil s odsúdením za činy, o ktorých tvrdil, že ich nespáchal “.

Podľa niektorých chorvátskych politikov však bývalý generál Praljak svoju smrť zinscenoval, aby sa stal národným hrdinom a mučeníkom. Tí, ktorí s rozsudkom ICTY nad šiestimi bývalými vedúcimi činiteľmi bosnianskych Chorvátov súhlasia, čelia vyhrážkam smrťou. Dostal ich napríklad opozičný poslanec Goran Beus Richembergh, ktorý sa vyslovil proti minúte ticha za Praljaka v chorvátskom parlamente, alebo bývalá ministerka zahraničných vecí Vesna Pusičová.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #ICTY #Slobodan Praljak