Orbán tvrdo útočí na Sorosa, používa proti nemu aj tajné služby

Roztržka, ktorú rozpútali odlišné názory na riešenie migračnej krízy, dosiahla nového vrcholu.

01.12.2017 16:23
debata (111)

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že využíva všetky potrebné prostriedky, vrátane tajných služieb, aby zabránil údajným snahám o jeho zvrhnutie zo strany amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa. Nového vrcholu tak dosiahla roztržka medzi oboma mužmi, ktorú naplno rozpútali ich úplne odlišné názory na riešenie migračnej krízy.

Maďarský prezident Viktor Orbán. Foto: Reuters, LASZLO BALOGH
orban Maďarský prezident Viktor Orbán.

„Chceme inú budúcnosť a … bolo mojou povinnosťou použiť všetky možné prostriedky štátu, vrátane spravodajských služieb, tajných služieb, zákonné či verejné diskusie,“ povedal Orbán v rozhovore s maďarským rozhlasom. „Preto sme si objednali tajnú správu o zložení, činnosti a vplyvu tejto Sorosovej mašinéria v Maďarsku a Európe,“ povedal maďarský premiér.

Soros: Na mňa Orbán dosah nemá

Soros potom na videonahrávke vyhlásil, že Maďarsko má pod Orbánovou vládou represívnejší režim než za sovietskej nadvlády v dobe studenej vojny. „Na mňa nemá dosah, ale vykorisťuje a utláča ľudí, ktorí sú v Maďarsku v opozícii,“ vyhlásil Orbán.

Maďarské tajné služby podľa Orbána tento týždeň dokončili správu o sieti mimovládnych a ďalších organizácií financovaných Sorosom v Maďarsku a Európe. O obsahu správy šéf maďarskej vlády neoznámil ďalšie podrobnosti.

Vzájomné obviňovanie sa

Sorosove názory sa zásadne rozchádzajú s postojmi Orbánovej vládnucej strany Fidesz, predovšetkým pokiaľ ide o problematiku imigrácie, ktorú premiér považuje za existenčnú hrozbu pre Európu.

Soros je zástancom riadenej imigrácia a pomoci migrantom. Soros okrem toho Orbána označuje za nebezpečného autokrata, zatiaľ čo Orbán miliardára obviňuje zo zasahovania do maďarskej politiky prostredníctvom podpory opozičných skupín.

Orbán: Sorosovi ľudia idú proti mne

Pred aprílovými voľbami, v ktorých je Fidesz favoritom, Orbán Sorosa podozrieva, že pracuje pre jeho proimigračných oponentov. „Budú podporovať publikácie, robiť propagandu, posilňovať občianske skupiny a platiť stovky, tisíce ľudí,“ vyhlásil Orbán. Do volieb vraj Sorosovi ľudia založia „občianska centra“, ktorá sa zapoja do maďarskej predvolebnej kampane.

Hovorca Sorosovej maďarskej odnože nadačnej siete Open Society Foundations (OSF) Daniel Makonnen v rozhovore s agentúrou Reuters pripustil, že OSF chystá zriadiť dve nové nadačné centrá v Debrecíne na východe a Pécsi na juhu krajiny. Venovať sa majú vzdelávaniu, zdravotnej starostlivosti a programom proti chudobe. Imigračná politika alebo volebná kampaň údajne nebudú patriť do ich agendy.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #tajné služby #George Soros