’Zahrávate sa s ohňom,’ komentoval Lavrov postup USA voči KĽDR

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov ostro kritizoval postup USA voči KĽDR, ktorá tento týždeň vykonala ďalší raketový test.

01.12.2017 17:41
debata (52)

Lavrov počas návštevy Ríma povedal, že Washington sa zahráva s ohňom, keď pripúšťa aj iné ako diplomatické riešenie krízy na Kórejskom polostrove. Minister tak komentoval slová americkej veľvyslankyne pri OSN Nikky Haleyovej, ktorá vyzvala na blokádu KĽDR.

„Ak niekto naozaj chce využiť silu na zničenie Severnej Kórey, ako to naznačuje americká veľvyslankyňa pri OSN … potom sa podľa mňa zahráva s ohňom a robí obrovskú chybu,“ povedal Lavrov. Minister dokonca označil prejav Haleyovej za „krvilačné predvádzanie“.

Americká veľvyslankyňa v stredu okrem iného vyhlásila, že USA si vojnu s KĽDR síce neželajú, ale ak prepukne, bude tamojší režim „úplne zničený.“

Lavrov už vo štvrtok v Minsku uviedol, že Rusko blokádu Severnej Kórey nepodporí a k výzve ukončiť všetky diplomatické i obchodné vzťahy s Pchjongjangom sa nepridá.

Komunistická Severná Kórea uskutočnila v utorok večer SEČ ďalšiu skúšku balistickej rakety.

Pchjongjang tvrdí, že strela je schopná zasiahnuť celé Spojené štáty. Test kritizovali aj tradiční spojencami KĽDR a stáli členovia BR OSN Čína a Rusko.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #KĽDR #Sergej Lavrov