Prieskum: Proti znovuzvoleniu Putina za prezidenta je štvrtina Rusov

Štvrtina Rusov je odhodlaná dať v marcových prezidentských voľbách hlas ktorémukoľvek inému kandidátovi než Vladimirovi Putinovi. Vyplýva to z prieskumu sociologickej spoločnosti Romir, o ktorom informovala ruská agentúra RBK. Podiel voličov, ktorí chcú hlasovať pre niektorého z kandidátov opozičných neparlamentných strán, však dosahuje len jednotky percent.

04.12.2017 10:27
debata (107)

Hlavnými oponentmi terajšej hlavy štátu sú podľa prieskumu tradične kandidáti nacionalistov a komunistov. Vodca nacionalistickej Liberálnodemo­kratickej strany Ruska Vladimir Žirinovskij by vo voľbách mohol dostať osem percent hlasov, šéf komunistov Gennadij Zjuganov sedem. Putin, ktorý by mal kandidatúru podľa ruských médií oznámiť v priebehu niekoľkých týždňov, má v krajine trvalú vysokú popularitu, podporuje ho dlhodobo okolo 80 percent Rusov.

Rozhádaná ruská mimoparlamentná opozícia postavila hneď niekoľko kandidátov. Najpopulárnejší z nich Alexej Navaľnyj má podľa prieskumu šancu získať tri percentá voličských hlasov. Nad jeho účasťou ale visia otázniky, pretože ústredná volebná komisia jeho kandidatúru vzhľadom na podmienečný trest vylučuje. Moderátorka Xenija Sobčaková a kandidát liberálnej strany Jabloko Grigorij Javlinskij by získali po dvoch percentách.

Postrach pre Putina? Apatia voličov

Tretina Rusov je podľa agentúry Romir presvedčená, že prezidentské voľby na situácii Rusov nič nezmenia. To podľa ruských médií potvrdzuje skutočnosť, že Kremeľ za hlavného Putinovho súpera nepovažuje ktoréhokoľvek z protikandidátov, ale voličskú apatiu.

Prieskum spoločnosti Levada ukazuje, že k voľbám je pripravených ísť len o niečo málo viac ako polovica Rusov. Pri posledných prezidentských voľbách v roku 2012 vhodilo volebný lístok do urny viac ako 65 percent oprávnených voličov. Putin vtedy vyhral so ziskom necelých 64 percent hlasov.

Voľby prezidenta sa v Rusku uskutočnia 18. marca a volebná kampaň sa má oficiálne začať koncom budúceho týždňa. Kremeľ sa podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy na kampaň starostlivo pripravuje, v minulých dňoch sa údajne neďaleko Moskvy konal neverejný seminár pre predstaviteľov ruských regiónov, z ktorých veľkú väčšinu ovláda vládna strana Jednotné Rusko.

Volebná agitácia sa má v krajine uskutočniť v troch vlnách, z ktorých každá má trvať zhruba mesiac. Dominovať majú výzvy na hojnej volebnej účasti, agitačná kampaň má využívať hlavne billboardy a volebné spoty v rozhlase a televízii. Kremeľskí poradcovia zástupcov regiónov zvlášť dôrazne varovali pred organizovaním nepovolených mítingov, proti ktorým sú bezpečnostné zložky odhodlané tvrdo zasahovať.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin