Trump hovoril s Abbásom o presune americkej ambasády

Americký prezident Donald Trump po telefóne hovoril alebo bude hovoriť s blízkovýchodnými vodcami, vrátane palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a jordánskeho kráľa Abdalláha II. Povedal to Biely dom. Abbásov hovorca neskôr oznámil, že Trump šéfa palestínskej samosprávy informoval o svojom zámere presunúť americkú ambasádu z Tel Avivu do Jeruzalema.

05.12.2017 01:06 , aktualizované: 22:41
ambasáda, usa, izrael, tel aviv Foto: ,
Ambasáda USA v Tel Avive.
debata (2)

Kedy tak plánuje urobiť, ale nespresnil. Abbás podľa Bieleho domu varoval, že takýto krok by mal nebezpečné dôsledky.

Trump sľuboval presun ambasády počas minuloročnej predvolebnej kampane, zatiaľ ale rozhodnutie odkladal. Hovorí sa aj o možnosti, že Spojené štáty jednostranne uznajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela.

Vysoko postavený americký vládny predstaviteľ agentúre Reuters povedal, že Trump sa k presunu veľvyslanectva vyjadrí zrejme v stredu. Prezident podľa neho povie, že sťahovanie ambasády sa odkladá, ale zdôrazní, že to má stále v pláne. Trump podľa neho tiež uvedie, že Spojené štáty uznávajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela.

Svetové spoločenstvo neuznáva zjednotenie Jeruzalema zo strany Izraela, ani jeho vyhlásenie hlavným mestom. Palestínčania počítajú s tým, že získajú vlastný štát a že východný Jeruzalem, ktorý teraz Izrael okupuje, bude jeho hlavným mestom.

Zamestnancom zakázali cesty do Starého Mesta v Jeruzaleme

Proti vyhláseniu Jeruzalema za hlavné mesto sa vyslovila aj šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová. Turecko pohrozilo prerušením diplomatických vzťahov s Izraelom, pokiaľ Spojené štáty k tomuto kroku pristúpia. Iracký premiér Hajdar Abad v utorok povedal, že Bagdad je proti presunu ambasády, a varoval pred dôsledkami takéhoto rozhodnutia pre celý región.

Organizácia islamskej spolupráce (OIC) už v pondelok oznámila, že uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela bude považovať za zjavnú agresiu.

Šéf palestínskej samosprávy vyzval pápeža Františka a ruských, francúzskych a jordánskych štátnikov, aby zasiahli. Taktiež všetky palestínske frakcie Trumpovo vyhlásenie podľa agentúry ANSA odsúdili a počnúc stredou vyhlásili „tri dni hnevu“.

Trumpa podľa tlačových agentúr varoval tiež saudskoarabský kráľ, podľa ktorého hlava USA riskuje „hnev moslimov po celom svete“. Radikálne palestínske hnutie Hamas uviedlo, že Trump svojím vyhlásením prekročil „všetky červené línie“.

Trump sľuboval preloženie ambasády počas minuloročnej predvolebnej kampane, zatiaľ ale rozhodnutie odkladal.

Americký konzulát v Jeruzaleme kvôli palestínskym protestom ohláseným po Trumpovom telefonáte Abbasovi zakázal zamestnancom a ich rodinám cesty do Starého Mesta v Jeruzaleme a na okupovaný Západný breh Jordánu, informovala agentúra AFP.

Trump vraj rozhodnutie odložil, informovali v pondelok

Americký prezident Donald Trump odložil rozhodnutie o prípadnom preložení ambasády Spojených štátov v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema.

Oznámil to v pondelok Biely dom s tým, že rozhodnutie v tento deň nepadne, hoci sa to očakávalo. Oznámenie o rozhodnutí bude urobené „v najbližších dňoch“, povedal hovorca Bieleho domu Hogan Gidley novinárom na palube Air Force One pri návrate Trumpa zo štátu Utah.

Elyzejský palác predtým oznámil, že francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril v telefonickom rozhovore so svojím americkým náprotivkom znepokojenie nad úvahami veľvyslanectvo presunúť. Rovnako Saudská Arábia v pondelok varovala, že americké rozhodnutie by narušilo mierový proces a zvýšilo napätie.

Francúzsky prezident „vyjadril svoje znepokojenie nad možnosťou, že Spojené štáty jednostranne uznajú Jeruzalem ako hlavné mesto štátu Izrael,“ uviedol úrad francúzskeho prezidenta.

„Emmanuel Macron vyzval na to, aby sa otázka štatútu Jeruzalema upravila v rámci mierových rokovaní medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, ktoré si kladú za cieľ predovšetkým umožniť vznik dvoch štátov žijúcich vedľa seba v mieri a bezpečí, s Jeruzalemom ako hlavným mestom,“ vyhlásil Elyzejský palác.

Podobne sa v pondelok vyjadrila tiež Saudská Arábia. „Akékoľvek oznámenie USA ohľadom štatútu Jeruzalema pred dosiahnutím konečnej dohody v izraelsko-palestínskom konflikte by narušilo mierový proces a zvýšilo napätie v regióne,“ uviedol vo svojom vyhlásení saudskoarabský veľvyslanec v USA princ Chálid bin Salmán. Jeho krajina podľa neho naďalej podporuje palestínsky ľud a oznámili to aj americkej administratíve.

Americký viceprezident Mike Pence už na konci novembra potvrdil, že prezident Trump „aktívne zvažuje“ termín a spôsob preloženia amerického veľvyslanectva v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema.

Trump presunutie ambasády sľuboval už v predvolebnej kampani, ale jeho zať Jared Kushner v nedeľu povedal, že sa prezident ešte nerozhodol, či formálne uzná Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Takýto krok by znamenal obrat v desaťročiach uplatňovanej americkej politike a mohlo by to podnietiť násilie na Blízkom východe, poznamenala agentúra Reuters.

Americký Kongres schválil presun ambasády v Izraeli do „hlavného mesta“ Jeruzalema už v októbri 1995. Zastupiteľský úrad sa mal presťahovať do 31. mája 1999. Odvtedy ale všetci americkí prezidenti – Bill Clinton, George Bush mladší aj Barack Obama – každých šesť mesiacov podpisujú odklad platnosti zákona.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #jeruzalem #Donald Trump