Saakašviliho fraška pokračuje: Neprišiel na súd, jeho priaznivci táboria pred parlamentom

Bývalý gruzínsky prezident a odvolaný gubernátor juhoukrajinského odeského regiónu Michail Saakašvili sa nedostavil na výsluch a vyšetrovateľom odkázal, že ich prijme v stanovom mestečku, ktoré vzniklo pred budovou ukrajinského parlamentu.

06.12.2017 10:58 , aktualizované: 15:23
Michail Saakašvili Foto: ,
Michail Saakašvili v stanovom mestečku svojich priaznivcov.
debata (31)

Do protestného tábora následne prišla polícia aj prokurátori, aby Saakašviliho našli, no stretli sa s odporom prítomných podporovateľov. Kyjevská polícia formou vyhlásenia informovala, že pri stretoch utrpelo zranenia 11 jej členov a dvaja protestujúci.

Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko oznámil, že jeho vyšetrovatelia majú dôkazy o tom, že Saakašviliho zástupca prijal finančnú podporu vo výške 500-tisíc dolárov (v prepočte 422 -tisíc eur) od ukrajinského magnáta, ktorý je napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina, s cieľom financovať protesty. Saakašvili obvinenia ukrajinských úradov odmieta.

Jurij Lucenko exprezidentovi v utorok dal 24-hodinovú lehotu na to, aby sa dobrovoľne dostavil na výsluch. Ukrajinské úrady považujú Saakašviliho za utečenca, ktorý sa vyhýba obvineniu z napomáhania štátnemu prevratu.

Saakašviliho v utorok oslobodili jeho prívrženci po tom, čo ho v Kyjeve zatkli agenti tajnej služby SBU. Pred ukrajinským parlamentom potom spoločne so svojimi stúpencami požadoval odvolanie prezidenta Petra Porošenka.

Niekdajší spojenec ukrajinského prezidenta, ktorý Saakašviliho pozval na Ukrajinu v roku 2015, kritizuje Porošenka za váhavé potláčanie korupcie a klientelizmu. Pred sídlom ukrajinského parlamentu v centre Kyjeva, kde sa aj so stúpencami utáboril, požadoval v utorok odvolanie aj šéfov tajnej služby a prokuratúry. Na stredajší večer potom Saakašvili zvolal zhromaždenie, na ktorom predstaví svoj „akčný plán“.

Polícia v ranných hodinách uskutočnila záťah na stanové mestečko demonštrantov pred ukrajinským parlamentom. Počas neho utrpelo zranenia niekoľko ľudí, ktoré podľa Saakašviliho polície zbila. Exprezident dnes vyzval Porošenko, aby zastavil útoky na aktivistov. Podľa ukrajinského ministerstva vnútra však pri stretoch utrpelo zranenia 11 policajtov a dvaja civilisti.

Šéf prokuratúry Lucenko obhajoval utorkový zásah SBU a naznačil, že jej agenti sa nemuseli obmedziť len na použitie fyzického násilia či slzného plynu proti demonštrantom. „Mohli sme byť aj viac efektívni. Tých 12 členov SBU, ktorí Saakašviliho včera (v utorok) prevážali na výsluch, sa zúčastnilo bojov (na Donbase), zo zákona mali právo začať paľbu,“ cituje denník Ukrajinská pravda Lucenka.

Udalosti v stredu prvýkrát komentoval aj prezident Porošenko, podľa ktorého situácia šokovala celú krajinu. "Prezident aj vláda rešpektujú právo na mierumilovné protesty. Je dôležité, aby práva občanov boli chránené. To sme tiež dali najavo v posledných dňoch, hoci organizátori (demonštrácií) v skutočnosti mali smäd po krvi a zo všetkých síl sa snažili vyprovokovať bezpečnostné zložky. Je dôležité , že (polícia) týmto provokáciám nepodľahla, "uviedol prezident.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Michail Saakašvili