Zeman príde do snemovne, aby podržal Babiša

Prezident Českej republiky Miloš Zeman vymenoval šéfa hnutia ANO Andreja Babiša za predsedu vlády Česka.

06.12.2017 13:23 , aktualizované: 18:51
Andrej Babiš Miloš Zeman Foto: ,
Prezident Miloš Zeman vymenoval Andreja Babiša za premiéra českej republiky.
debata (1)

Miliardár slovenského pôvodu sa ujal českého kormidla moci. Andrej Babiš sa stal novým premiérom, do funkcie ho vymenoval prezident Miloš Zeman. Šéfovi hnutia ANO, ktoré jednoznačne vyhralo parlamentné voľby, však zatiaľ chýba istota, že predstaví vládu, ktorú nepotopí Poslanecká snemovňa. Naprieč politickým spektrom v nej potrebuje zohnať hlasy, ktoré pomôžu odobriť jej vznik. Pôjde totiž o menšinovú vládu, v ktorej sa ministrami stanú ľudia z Babišovho hnutia a nestraníci. „Bude mať pätnásť členov, z toho štyri ženy,“ napísal portál iDNES.

Zeman dal jasne najavo, že je rád, že líder ANO sa stáva šéfom výkonnej moci, pričom sa obul do strán, ktoré odmietli vytvoriť stabilnú koalíciu: „Nehnevajte sa na trpaslíkov, že vám okopávajú členky, oni vyššie nedosiahnu,“ poznamenal Zeman na Pražskom hrade v priamom prenose vysielanom Českou televíziou (ČT). „Teším sa na našu spoluprácu,“ povedal premiér prezidentovi. Sľúbil, že jeho tím bude veľmi pracovitý. „Občania čakajú, že vláda bude makať každý deň. Česká republika si zaslúži byť na špičke Európy. Tak ako to bolo počas prvej republiky,“ zdôraznil Babiš. Ubezpečil, že za hlavné úlohy považuje boj proti korupcii a klientelizmu.
Prezident vymenuje ministrov 13. decembra. „Následne začne plynúť lehota 30 dní, počas ktorej vláda musí požiadať Poslaneckú snemovňu o vyslovenie dôvery,“ pripomenula ČT. Babiš povedal, že toto hlasovanie predpokladá začiatkom januára. Zeman vyhlásil, že príde do dolnej komory parlamentu s apelom na poslancov, aby podržali novú vládu. „Považujem to za svoju povinnosť, keďže som ho vymenoval za premiéra,“ vysvetlil prezident s tým, že to vníma ako komplexné osobné poslanie, lebo ešte obsadí do funkcií kandidátov na ministrov.

Server iDNES poukázal na to, že Zemanov prejav pred poslancami mu môže pomôcť v predvolebnej kampani (prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 12. a 13. januára): „Je isté, že vystúpenie v snemovni pri rokovaní o vyslovení dôvery vláde sa v priamom prenose dostane do mnohých médií, čo mu zabezpečí pozornosť, ktorú nemôžu nijako získať jeho protikandidáti v boji o Hrad.“

Babiš poprel špekulácie, že by bol už vopred dohodnutý na tolerancii menšinovej vlády s komunistami a s krajne pravicovou Stranou priamej demokracie extrémistu Tomia Okamuru. Povedal, že kľúčové rokovania ho ešte len čakajú. Prvú časť politických strán osloví pred Vianocami, druhá príde na rad hneď po Novom roku. „Spolieham sa na to, že sa rozhodnú podporiť vládu pre program, ktorý bude obsahovať aj niečo z iných plánov,“ podotkol nový premiér, ktorý má 63 rokov a narodil sa v Bratislave.

Budúci kľúčoví členovia českej vlády

  • Martin Stropnický – minister zahraničných vecí. Za šéfa diplomacie sa presunie z kresla ministra obrany. Známy je aj ako herec, od roku 2008 je ženatý s kolegyňou z brandže Veronikou Žilkovou. O dva týždne oslávi 61. narodeniny. Patrí k silným zástancom členstva v NATO. Po udalostiach v Donbase a na Kryme apeloval, aby aliancia bola viac viditeľná v Európe vrátane masívneho vojenského cvičenia. Zároveň však naznačil, že dlhodobú prítomnosť vojsk členských štátov na českom území by nepovažoval za správnu vec: „U nás pobyt akýchkoľvek cudzích jednotiek trvalý je jednoducho nejakým spôsobom problém stále. Patrím ku generácii, ktorá tu zažívala tých 80-tisíc dočasne umiestnených sovietskych vojakov v dobe normalizácie a stále ešte je to trochu psychologický problém,“ povedal v roku 2014 agentúre Reuters. Má povesť proeurópskeho politika. „Českú republiku považujem za jasnú súčasť Európy. Akékoľvek spochybnenie by som chápal ako vážne spochybnenie ponovembrového vývoja,“ zdôraznil nedávno v Českej televízii, pričom sa vyslovil proti možnosti, aby občania mali právo hlasovať v referende o členstve v EÚ.
  • Alena Schillerová – ministerka financií. Vyštudovaná právnička, ktorá má 63 rokov, sa dlhodobo venuje oblasti daní. Ako minister financií si ju Andrej Babiš v predchádzajúcej vláde vybral za svoju námestníčku pre dane a clá. Pripravovala zavedenie elektronickej evidencie tržieb, aby sa zamedzilo daňovým únikom. Pripravovala väčšinu návrhov zákonov z dielne rezortu, keď ho viedol Babiš. Dobre ju pozná, môže sa na ňu spoľahnúť, takže stavil na istotu, keď si ju vybral za budúcu ministerku. Podčiarkla, že si vzájomne vyhovujú: „On je vrcholne pracovitý a ja som workoholik,“ povedala pre portál Deník. Poznamenala, že jej vôbec neprekážalo, keď ju bombardoval pracovnými esemeskami už o pol piatej ráno a končil až okolo polnoci.
  • Karla Šlechtová – ministerka obrany. Pôvodným povolaním ekonómka, ktorá na jar mala 40. narodeniny, pôsobila v predchádzajúcej vláde ako ministerka pre miestny rozvoj. Ako nestraníčka bola líderkou Babišovho hnutia ANO v nedávnych parlamentných voľbách v Plzenskom kraji. Nie je vylúčené, že sa historicky ako prvá osoba v českej vláde možno prizná k homosexuálnej orientácii. V jednej debate na jar tohto roku prehodila vetu: „Hovoríte aj k mojej komunite.“ Išlo o tému gejov a lesieb. Neskôr sa vyhla priamej odpovedi na otázku novín Blesk, či sa zaraďuje k LGBTI komunite. Poznamenala pritom, že sa tri roky neúspešne snažila o potomka, čo zásadne zmenilo jej život a zničilo vzťah s mužským partnerom.
  • Lubomír Metnar – minister vnútra. Bývalý dlhoročný policajný vyšetrovateľ pred dvomi mesiacmi oslávil 50 rokov. Uznanie si zaslúžil zvlášť za objasnenie protirómskeho podpaľačského útoku na dom vo Vítkove, kde na jar 2009 utrpelo ťažké popáleniny malé dievča. V období 2013 – 2014 bol námestníkom rezortu, ktorý povedie. Má však kontroverznú nedávnu minulosť. "Ešte pred mesiacom bol členom vedenia proruského hnutia Bezpečnosť, zodpovednosť, solidarita,“ upozornil portál iDNES, podľa ktorého Metnar zrušil členstvo v tomto spolku zhruba pred mesiacom. Opozícia, aj keď nemá dôkazy, Babiša podozrieva, že si Metnara vybral za ministra vnútra, aby mu pomohol zastaviť jeho trestné stíhanie v kauze Čapí hnízdo (ide o možný podvod pri čerpaní eurofondov).
(čap)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman #Česká repuublika