Trump junior o svojich kontaktoch s Rusmi Snemovni veľa nepovedal

Trumpovo vysvetlenie, prečo nemôže vypovedať, označil za irelevantné Adam Schiff z opozičnej Demokratickej strany.

07.12.2017 07:43
Donald Trump junior Foto: ,
Donald Trump junior.
debata

Syn amerického prezidenta Donald Trump mladší v stredu príliš nevypovedal pred výborom Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby. Zákonodarcovia sa tak nedozvedeli, čo o svojich kontaktoch s Rusmi počas minuloročnej prezidentskej kampane oznámil následne hlave štátu. S odvolaním sa na demokratického člena výboru to oznámila agentúra AP.

Odvolal sa na privilegovaný vzťah

Trump junior, Trumpov zať Jared Kushner a vtedajší šéf Trumpovho volebného štábu Paul Manafort sa vlani v júni zišli v newyorskom mrakodrape Trump Tower s niekoľkými ruskými občanmi. Pred výborom za zatvorenými dverami Trump povedal, že vtedy svojho otca o schôdzke neinformoval. Tento rok v júli ale sám zverejnil e-maily s podrobnosťami o stretnutí. Potom aj s prezidentom o záležitosti hovoril. Obsah týchto rozhovorov ale zákonodarcom odmietol priblížiť.

Trumpovo vysvetlenie, prečo nemôže vypovedať, označil za irelevantné Adam Schiff z opozičnej Demokratickej strany. Podľa neho sa Trump mladší odvolal na privilegovaný vzťah advokáta s klientom. Povedal vraj totiž, že pri jeho rozhovore s otcom bol prítomný nemenovaný právnik.

Kompromitujúce materiály ho presvedčili

Biely dom už skôr uviedol, že prezident sa zapojil do formulácie prvotného vyhlásenia, ktoré tvrdilo, že stretnutie v Trump Tower sa týkalo hlavne adopcií ruských detí Američanmi. E-maily zverejnené Trumpom juniorom ale ukázali, že prezidentov syn na schôdzke pristúpil po prísľube kompromitujúcich informácií na Trumpovu demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú.

Výbor prešetruje podozrenie, že minuloročné prezidentské voľby ovplyvnilo v Trumpov prospech Rusko. Moskva to popiera a Trump v novembri vyhlásil, že verí uisteniam, ktoré mu dal ruský náprotivok Vladimir Putin.

Stredajšie osemhodinové vypočutie Trumpa juniora zrejme nebolo posledným. Predvolať si ho do konca roka chce aj senátny výbor pre spravodajské služby. Pred právnym výborom Senátu už vypovedal v septembri.

Možnú spoluprácu medzi ruskými činiteľmi a tímom Trumpa preveruje aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Ten už v kauze obvinil Manaforta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #Snemovňa reprezentantov #Donald Trump jr.