Brusel obsadilo 45-tisíc priaznivcov katalánskej nezávislosti

V belgickej metropole pochodovali na podporu zosadenej katalánskej vlády tisícky ľudí.

07.12.2017 13:12 , aktualizované: 18:02
brusel, katalánsko Foto:
Priaznivci zosadenej katalánskej vlády neďaleko európskej štvrti v Bruseli.
debata (12)

Na 45–000 ľudí podľa údajov miestnej polície demonštrovalo v Bruseli na podporu Madridom zosadenej katalánskej vlády. Akciu pod heslom „Prebuď sa, Európa“ zvolali dve katalánske separatistické organizácie. Pochod centrom mesta okolo sídiel európskych inštitúcií skončil popoludní zhromaždením, na ktorom mal prejav odvolaný katalánsky premiér Carles Puigdemont.

Puigdemont, ktorý je v Bruseli od konca októbra so štyrmi exministrami a ktorému hrozí v Španielsku až 25 rokov väzenia za vzburu, zakončil rečnícku otázkou predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi Junckerovi a ďalším úniovým predstaviteľom. „Videli ste niekedy niekde manifestáciu toľkých ľudí na podporu zločincov? Asi to bude tým, že nie sme zločinci, ale demokrati,“ vyhlásil Puigdemont.

Organizácia Katalánske národné zhromaždenie (ANC) a Omnium zvolali demonštráciu do takzvanej európskej štvrte belgickej metropoly. Sprievod podporovateľov katalánskej nezávislosti vyrazil krátko pred poludním z Jubilejného parku a čoskoro prešiel okolo paláca Berlaymont, kde sídli Európska komisia. Doraziť by demonštranti mali až na námestie za budovami Európskej rady, kde by mala akcia najneskôr o 16:00 skončiť. V viali tisíce katalánskych vlajok. Jednu z nich ktosi uviazal aj na sochu otca európskej integrácie Roberta Schumana.

Ľudia v sprievode volali heslá ako „Nezávislosť“ či „Slobodu pre politických väzňov“. Za nich ľudia považujú exministra katalánskej vlády a aktivistov, ktorí sú stále vo väzbe.

Podpora Flámov

Na sociálnych sieťach sa k demonštrácii prihlásilo 90-tisíc ľudí, dopoludnia organizátori uvádzali, že počítajú s účasťou 20-tisíc ľudí. Na sociálnych sieťach sa od rána začali objavovať fotografie z bruselských ulíc, na ktorých sú vidieť ľudia s katalánskymi vlajkami.

Kataláncov na demonštrácii prišli so žltými vlajkami s čiernym levom podporiť tiež priaznivci odtrhnutia Flámska od Belgicka.

Okrem podpory zosadenej katalánskej vláde vyjadrovali demonštranti tiež nespokojnosť s postojom, aký k referendu o nezávislosti španielskeho regiónu zaujala Európska únia. „Hanba vám,“ stálo na niektorých transparentoch s vlajkou EÚ.

Belgická polícia kvôli akcii zvýšila bezpečnostné opatrenia. V uliciach bude okrem iného viac policajtov, informoval server La Libre. Podľa hovorkyne bruselskej polície Van de Keereovej budú na mieste aj policajti v civile.

Expremiér býva v Belgicku

„Nemôžeme nechať nášho predsedu samého, ktorý je tu v exile,“ povedal agentúre AFP jeden z účastníkov demonštrácie Antoni Llenas. Na mysli mal zosadeného katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, ktorý utiekol zo Španielska do Belgicka spolu so štyrmi exministrami. „Sme tu, aby sme pokračovali v boji za svoju nezávislosť a aby sme požadovali slobodu pre svojich politických väzňov,“ dodal Llenas.

Na konci októbra Madrid prevzal priamu správu nad Katalánskom, zosadil tamojšiu regionálnu vládu a rozpustil katalánsky parlament. Voľby do neho Madrid vyhlásil na 21. decembra. V utorok španielsky najvyšší súd zrušil európsky aj medzinárodný zatykač na Puigdemonta a štyroch exministrov s pobytom v Belgicku. Krok zdôvodnil okrem iného tým, že politici prejavili vôľu vrátiť sa do Španielska, kde však zatykače na nich platia.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #madrid #Belgicko #Katalánsko #Carles Puigdemont