Porošenko bude vypovedať ako svedok v kauze Janukovyčovej údajnej vlastizrady

Kyjevský súd rozhodol o predvolaní prezidenta Petra Porošenka ako svedka obžaloby v kauze údajnej vlastizrady bývalého proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Ako svedkov povolajú aj ďalších najvyšších predstaviteľov Ukrajiny.

07.12.2017 15:13
debata (9)

Janukovyč, ktorý v roku 2014 po prevrate ušiel z krajiny, je obžalovaný z množstva ťažkých zločinov. Okrem vlastizrady je to porušenie územnej celistvosti krajiny a vedenie agresívnej vojny. V septembri ho navyše obvinili z pokusu o ústavný prevrat, v inom procese čelí obvineniu zo sprenevery.

Exprezident žije už štvrtý rok v ruskom exile. Neočakáva sa, že by ho Moskva vydala Kyjevu na stíhanie. Ruské úrady mu v októbri azyl predĺžili o ďalší rok „kvôli politickému prenasledovaniu a ohrozeniu života na Ukrajine“. V lete Janukovyč oznámil, že chce obvinenia z vlastizrady ignorovať a z procesu odvoláva svojich advokátov. Súd mu potom pridelil obhajcu ex offo, teda z úradného príkazu.

Kyjevský súd okrem Porošenka predvolal aj šéfa vplyvnej bezpečnostnej rady Oleksandra Turčynova, predsedu parlamentu Andrija Parubija, šéfa ministerstva vnútra Arsena Avakova a bývalého premiéra Arsenija Jaceňuka. Kedy sa majú pred súd dostaviť, nie je zatiaľ presne známe, výsluch svedkov má začať budúci týždeň.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #Ukrajina #Porošenko