Trumpa opustila poradkyňa pre Blízky východ Powellová

Dina Powellová pracovala aj na možnosti obnovy izraelsko-palestínskych rozhovorov.

09.12.2017 15:27
Powellová, trump Foto: ,
Dina Powellová v spoločnosti prezidenta USA Donalda Trumpa.
debata (1)

Poradkyňa amerického prezidenta Donalda Trumpa pre Blízky východ Dina Powellová odišla z Bieleho domu dva dni po Trumpovom oznámení o Jeruzaleme. O jej rezignácii americké médiá informovali v piatok.

Powellová uviedla, že odchádza v dobrom a bude naďalej pôsobiť ako poradkyňa, ale nie ako zamestnankyňa Bieleho domu. Povolaná tam bola v marci ako zástupkyňa bezpečnostného poradcu. V kampani pôsobila v tíme Trumpovho zaťa Jareda Kushnera a za vlády prezidenta Georgea Busha bola hovorkyňou ministerstva zahraničia.

Tvorila Trumpovu politiku

Powellová hovorí arabsky a jej špecializáciou je arabský svet. Podľa izraelských médií sa podieľala na tvorbe Trumpovej politiky k Blízkemu východu. Zúčastnila sa jeho stretnutia s predstaviteľmi arabského sveta a pracovala na možnosti obnovy izraelsko-palestínskych rozhovorov, čo je deklarovaný cieľ Bieleho domu.

Trump sa rozišiel s politikou svojich predchodcov, keď v stredu uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a dal pokyn pripraviť presun veľvyslanectva z Tel Avivu. Moslimovia proti tomu v piatok masívne protestovali a na palestínskych územiach si strety s izraelskou policou a armádou vyžiadali jedného mŕtveho a stovky zranených.

Trump zlikvidoval šancu na samostatnú Palestínu

Agentúra Reuters s odvolaním sa na arabské zdroje dnes uviedla, že napriek kritike Trumpovho rozhodnutia, ktorá prišla aj z Rijádu, pracuje Saudská Arábia s USA v zákulisí na širšej stratégii, ktorej výsledkom má byť uzavretie mierovej dohody medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Podľa palestínskych zdrojov o detailoch rokoval saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán s palestínskym vodcom Mahmúdom Abbásom. Očakáva sa, že Kushner, ktorý je hlavným Trumpovým poradcom pre Blízky východ, detaily tohto plánu zverejní v prvej polovici budúceho roka.

Trump svojim rozhodnutím o Jeruzaleme podľa Palestínčanov zlikvidoval šancu na samostatnú Palestínu s hlavným mestom vo východnom Jeruzaleme. Podľa nich sa prikláňa k izraelskej predstave o budúcej Palestíne, teda ponuke obmedzenej vlády v Pásme Gazy a v enklávach na Západnom brehu Jordánu. Ide o územie, ktoré Izrael okupuje od roku 1967 a na ktorom buduje židovské osady.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #USA #Blízky východ #jeruzalem #Donald Trump #Dina Powellová