Čínski špióni používajú falošné účty na LinkedIne, upozorňuje nemecká kontrarozviedka

Čínska strana sa má takýmto spôsobom snažiť o verbovanie informátorov.

11.12.2017 08:02
internet, počítač, heslo Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Čína používa falošné účty na profesnej sieti LinkedIn k zbieraniu informácií o nemeckých štátnych úradníkoch a politikoch, uviedol Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV), ktorý má v Nemecku funkciu civilnej kontrarozviedky. Čínska rozviedka sa podľa BfV prostredníctvom príslušnej profesnej siete zamerala na 10-tisíc Nemcov s pravdepodobným úmyslom získať ich ako informátorov.

„Ide o rozsiahly pokus infiltrovať znemy, ministerstvá a vládne úrady,“ uviedol šéf BfV Hans-Georg Maassen. Čínski hackeri tiež čím ďalej častejšie útočia na európske spoločnosti prostredníctvom overených dodávateľov, dodal. Nemecká kontrarozviedka novinárom menovala osem najaktívnejších účtov, ktoré podľa nej používajú čínski agenti. Pod menami Lily Wu, Laeticia Chen či Alex Li sa skrývajú pôsobivé životopisy, stovky kontaktov a atraktívne fotografie mladých profesionálov. Agenti čínskej rozviedky sa na sieti LinkedIn prezentujú ako konzultanti, lovci hláv alebo výskumníci, napísala agentúra AP.

BfV tiež ukázala šesť organizácií, ktoré údajní čínski špióni používajú ako zásterky pre svoje aktivity. Menovala napríklad organizáciu Association France Euro-Chine a konzultačnú spoločnosť Global View Strategic Consulting.

Čína v minulosti podobné obvinenia odmietala a na tvrdenia nemeckej strany doteraz nereagovala.

Minulý týždeň predložila austrálska vláda návrh nového zákona, ktorý má brániť cudziemu zasahovaniu do politických aktivít v krajine. Tento krok je podľa Canberry reakciou na údajné zasahovanie Ruska do minuloročných amerických prezidentských volieb a na rastúci vplyv Číny na svetovej scéne. Peking sa proti tomuto kroku Austrálie ostro ohradil.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Čína #špionáž #rozviedka