Putin nariadil stiahnutie ruských vojakov zo Sýrie

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil stiahnutie ruských síl zo Sýrie, kde ruské vojská podporujú režim sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada.

11.12.2017 11:28 , aktualizované: 13:06
Rusko, Sýria, Asad, Putin Foto: ,
Prezidenti Sýrie a Ruska Bašár al-Asad (vľavo) a Vladimir Putin.
debata (253)

V súvislosti s Putinovou nečakanou návštevou Sýrie o tom informujú ruské agentúry.

Putin sa počas návštevy stretol aj s Asadom a okrem iného vyhlásil, že sýrski a ruskí vojaci dokázali za zhruba dva roky zničiť medzinárodnú teroristickú organizáciu Islamský štát (IS).

Putin: Banditov sme vyriešili veľkolepo

„Úloha bojovať proti ozbrojeným banditom v Sýrii, úloha, ktorú bolo nevyhnutné vyriešiť pomocou rozsiahleho použitia ozbrojených síl, sa vo veľkej miere vyriešila a vyriešila veľkolepým spôsobom,“ uviedol Putin vo vysielaní ruskej televízie.

Putin Asadovi takisto povedal, že plánuje spolupracovať s Iránom a Tureckom s cieľom začať sýrsky mierový proces, informovali ruské tlačové agentúry.

Tie citujúc Putina uviedli, že hlava Kremľa dúfa, že bude možné začať prácu Sýrskeho kongresu o národnom dialógu.

Nečakaná cesta

„Blahoželám vám!“ povedal Putin ruským vojakom, ktorí sa zišli na základni a dodal, že „pokiaľ teroristi znova vystrčia hlavu, tak im uštedríme takú ranu, akú doteraz nezažili.“ Dodal, že ruské sily si aj po odchode udržia základňu Hmímím a tiež námorný komplex.

Putin pricestoval nečakane na leteckú základňu Hmímím v sýrskej provincii Latákíja, ktorú v boji proti radikálom využívajú ruské ozbrojené sily. Spolu s Putinom základňu navštívil aj ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Agentúra AP uviedla, že Putin verejne vykonal neohlásenú návštevu v čase, keď sýrska armáda s ruskou leteckou podporou ovládla väčšinu sýrskeho územia.

Rusko má podľa rôznych odhadov v Sýrii 4 000 až 10 000 vojakov.

V Egypte aj o jadrovej elektrárni

Vladimir Putin dorazil popoludní do Egypta, kde ho čakajú rozhovory o Jeruzaleme a egyptsko-ruských vzťahoch. V Putinovej delegácii je aj šéf spoločnosti Rosatom, ktorý by podľa egyptských médií mohol v Egypte podpísať dohodu o začatí výstavby jadrovej elektrárne Daba.

Putina prijal na letisku jeho egyptský náprotivok Abdal Fattah Sísí.Ide o druhú Putinovu oficiálnu návštevu Egypta, naposledy tam bol v roku 2015. Sisí Rusko navštívil trikrát.

V Káhire je od nedele tiež palestínsky vodca Mahmúd Abbás, ktorý prišiel rokovať so Sísím o Jeruzaleme. Palestínčanom sa rovnako ako Egyptu a zvyšku moslimského sveta nepáči rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Moslimovia proti tomu od piatku demonštrujú a palestínske ministerstvo zdravotníctva v pondelok oznámilo, že od piatku bolo pri protestoch zranených cez 1100 Palestínčanov a asi 200 ich izraelskí vojaci zatkli. V piatok a sobotu prišli o život podľa palestínskych zdrojov štyria ľudia.

Sísí a Putin sa v roku 2015 dohodli na tom, že Rusko pomôže Egyptu vybudovať jeho prvú atómovú elektráreň. Sisí na to schválil pôžičku 25 miliárd dolárov, ktorú si Egypt vezme od Ruska.

O stiahnutí ruských vojsk sa uvažuje už dlhšie

Putin sa už skôr v pondelok 23. novembra v čiernomorskom letovisku Soči stretol s Asadom, s ktorým sa zhodol na tom, že vojenská operácia v Sýrii sa chýli ku koncu.

V tejto súvislosti sa náčelníka generálneho štábu ruskej armády Valerija Gerasimova novinári pred dvoma týždňami opýtali, či vývoj na sýrskom bojisku bude znamenať stiahnutie časti ruského kontingentu. „Pravdepodobne bude,“ odpovedal.

Ruské médiá o znížení počtu ruských vojakov v Sýrii špekulujú už niekoľko dní.

Podpredseda branného výboru hornej komory ruského parlamentu Franc Klincevič k tomu uviedol, že stiahnu časť pozemného personálu i leteckých síl.

Dodal ale, že časť ruského vojska v Sýrii zostane ako záruka zabezpečenie stability krajiny.

253 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Vladimir Putin #stiahnutie #Bašár al-Asad #ruská armáda #ruskí vojaci #vojna v Sýrii