Podarilo sa v New Yorku odvrátiť masaker?

Pondelková explózia v newyorskom metre bola pokusom o teroristický útok.

11.12.2017 14:17 , aktualizované: 19:53
debata (17)

Atentát v srdci New Yorku sa nepodaril. Terorista, ktorého identifikovali ako Akajída Uláha (27) pôvodom z Bangladéša, pravdepodobne nedokončil snahu o samovražedný útok. Muž mal pri sebe bombu. Snažil sa ju odpáliť na hlavnom newyorskom autobusovom termináli Port Authority na Manhattane. No zariadenie, ktorým bola po domácky vyrobená rúrková bomba, najviac ublížilo jemu. Podľa televízie MSNBC teroristu mohla inšpirovať ideológia extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Uviedol to bývalý šéf newyorskej polície Bill Bratton. Odvolal sa pritom na informácie z radov svojich kolegov.

Zranený terorista, ktorý je mimo ohrozenia života, skončil v putách a v nemocnici. Bombu mal na tele pripevnenú suchým zipsom. Okrem atentátnika traja ľudia utrpeli ľahké zranenia ako poškodený sluch a bolesti hlavy. Uviedla to agentúra AP.
K výbuchu došlo okolo pol ôsmej ráno miestneho času v podzemnom priechode, ktorý spája 42. ulicu so 7. a 8. newyorskou avenue.

Nedosiahol cieľ

K nevydarenému atentátu sa zatiaľ nikto neprihlásil. Americký expert na terorizmus Michael Smith však na sociálnej sieti Twitter upozornil, že IS už v roku 2015 vyzýval svojich stúpencov na samovražedné útoky v New Yorku.

Polícia nepotvrdila, že by sa muž priznal ku kontaktom s extrémistami a zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že konal sám. Newyorský starosta Bill de Blasio však nazval atentát pokusom o teroristický útok. "Útočník našťastie nedosiahol svoj cieľ. Teroristi nezvíťazia,“ povedal demokratický politik. Televízna stanica WABC uviedla, že Bangladéšan je v USA sedem rokov a býval v Brooklyne. Denník New York Post napísal, že útočník si zariadenie vyrobil v elektrotechnickej továrni, kde pracoval.

Po explózii uzavreli úrady aj viaceré linky metra, ktoré spájajú stanicu s inými časťami New Yorku. Z Port Authority sa prepraví 65 miliónov ľudí ročne, čo z neho robí najrušnejší autobusový terminál na svete. Väčší útok by na preplnenej stanici spôsobil obrovský masaker. "Vystrašení ľudia utekali ku schodom, aby sa dostali von. Všetci boli vydesení, bežali a kričali,“ opísal pre agentúru Reuters situáciu po výbuchu jeden z cestujúcich Diego Fernandez.

"Zrazu som videla skupinu ľudí odušu bežať. Jedna žena spadla. Nikto sa však nezastavil a nepomohol jej, pretože bola hrozná panika,“ povedala pre Reuters Alicja Wlodkowski, ktorá v čase výbuchu sedela v reštaurácii terminálu.

"Toto je New York. Realita je taká, že sme terčom pre mnohých, ktorí sa chcú postaviť proti demokracii, proti slobode,“ vyhlásil pre médiá newyorský guvernér Andrew Cuomo. "Toto miesto vydrží najviac na svete. Dokázali sme to znova a znova,“ pripomenul Cuomo, podľa ktorého bolo výbušnina na úrovni práce amatéra.

Propaganda teroristov

New York 11. septembra 2001 zažil najhoršiu teroristickú akciu v moderných dejinách, keď členovia siete Al-Kajdá zrúcali veže Svetového obchodného centra tým, že do nich narazili dopravnými lietadlami. Spolu s útokom na Pentagon a pádom lietadla v Pennsylvánii, ktoré tiež ovládali extrémisti, pred viac ako 16 rokmi zahynulo takmer tritisíc ľudí.

Ak bude mať Uláhov pokus o krviprelievanie naozaj niečo spoločné s IS, bol by to druhý útok inšpirovaný touto organizáciu v New Yorku za menej ako dva mesiace. Koncom októbra Sayfullo Saipov pôvodom z Uzbekistanu vrazil dodávkou do cyklistov. Útok si vyžiadal osem mŕtvych a 11 zranených. Saipov mal v dodávke vlajku IS. Po čine ho postrelila a zatkla polícia. Bezpečnostný odborník Jean-Marc Rickli pripomína, že IS dokáže prilákať aj ľudí, ktorí nikdy necestovali do Sýrie alebo Iraku, aby bojovali po boku teroristov.

"Väčšinu z nich sa podarilo zverbovať sieťam napojených priamo na Islamský štát alebo na jeho stúpencov. Ale postupne pribúdali aj útoky, ktoré napodobňovali predchádzajúce incidenty a páchali ich ľudia bez viditeľných kontaktov na IS. Tento trend je vidieť najmä v Európe. Oslabený IS sa aktívne snaží podporovať takéto útoky, ktoré sú aj lacné. Hoci ich dosah je väčšinou malý, slúžia propagande IS a stále robia z organizácie atraktívnu silu,“ uviedol pre Pravdu Jean-Marc Rickli z Centra pre bezpečnostnú politiku v Ženeve.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #USA #New York