Trump nariadil NASA vyslať ľudí na Mesiac, potom aj na Mars

Americký prezident Donald Trump vydal v pondelok nariadenie o príprave novej americkej pilotovanej misie na Mesiac a neskôr aj na Mars.

12.12.2017 00:00
debata (432)

Pokyn vesmírnej agentúre NASA podpísal Trump na ceremoniáli v Bielom dome. Direktíva má viesť k začatiu „inovatívneho programu prieskumu vesmíru“.

„Tentoraz to nebude len o vztýčení vlajky a o ľudskej stope na mesačnom povrchu,“ komentoval Trump budúce projekty. „Vytvoríme (na Mesiaci) základňu pre misie na Mars a raz možno aj ďalej,“ predpovedal prezident.

Podľa Bieleho domu plánovaný projekt „zmení americký program pilotovaných vesmírnych letov tak, aby sa Amerika stala hybnou silou kozmického priemyslu, získala nové vedomosti o vesmíre a podnietila vývoj neuveriteľných technológií“.

Prezident vydal nariadenie na základe odporúčaní Národnej vesmírnej rady (NSC), prezidentského poradného zboru, ktorého činnosť Trump tento rok po 24 rokoch obnovil. Spojené štáty ako zatiaľ jediná krajina vyslali astronautov na Mesiac v rokoch 1969 až 1972. Na mesačnom povrchu stálo vtedy postupne dvanásť Američanov.

432 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #kozmonauti #kozmos #Donald Trump