Výbuch v Rakúsku: Hlásia jednu obeť, zranený je aj Slovák

Pri rakúskej obci Baumgarten an der March neďaleko hraníc so Slovenskom v utorok ráno vybuchol plynový terminál. Zahynul pri ňom jeden človek a ďalších 18 utrpelo zranenia, informoval Červený kríž. Polícia SR na sociálnej sieti informovala, že jeden zo zranených je Slovák, ktorý je momentálne v nemocnici. Jeho stav nie je vážny.

12.12.2017 10:14 , aktualizované: 15:48
debata (53)

Následný požiar po výbuchu plynu okolo 12:00 uhasili. Spoločnosť Eustream prevádzkujúca slovenských plynovod podľa agentúry Reuters informovala, že kvôli požiaru bol uzavretý tranzit plynu do Rakúska cez Slovensko.

Explózia prerušila dodávky plynu do Talianska, Slovinska a Chorvátska. Taliansko vyhlási stav núdze. Veľkoobchodné ceny plynu v reakcii na udalosť prudko vzrástli.

Taliansky minister priemyslu Carlo Calende povedal novinárom, že Taliansko kvôli obmedzeniu dodávok po výbuchu vyhlási stav núdze. Podľa neho incident odhalil vážne problémy s dodávkami a zdôraznil potrebu Transadriatického plynovodu TAP, ktorý má poskytnúť Taliansku novú trasu pre dodávky, avšak kvôli protestom je oneskorený.

Pri rakúskej obci Baumgarten an der March...
Pri rakúskej obci Baumgarten an der March...
+4Pri rakúskej obci Baumgarten an der March...

Talianska energetická firma Snam sa domnieva, že by dodávky mohli byť obnovené ešte v utorok. Dodávky svojim klientom je vďaka zásobám schopná zaistiť. Tiež ministerstvo priemyslu upokojilo, že situácia je pod kontrolou.

Ruský Gazprom Export uviedol, že pracuje na presmerovaní toku plynu a snažia sa zabezpečiť neprerušené dodávky klientom.

Jeden mŕtvy a 18 zranených

Rakúske médiá sa medzitým zhodujú na tom, že nešťastie si vyžiadalo jedného mŕtveho a najmenej 18 zranených. Podľa APA bolo 17 ľudí zranených ľahko a jeden človek vážne.

Server oe24.at pritom pôvodne s odvolaním sa na políciu písal o 60 zranených, spoločnosť Gas Connect o štyroch zranených a jednom nezvestnom.

Na mieste sa zišlo niekoľko hasičských vozov, privolané boli sanitky i záchranárske vrtuľníky. Hasiči mali na mieste 240 mužov.

Polícia uzavrela oblasť okolo obce a neďalekého mesta Marchegg a na twitteri informovala, že príčina explózie bola technického rázu. Podrobné vyšetrovanie príčin je však ešte len na začiatku.

Výbuch otriasol zariadením ráno. O 8:45 došlo k explózii a požiaru, citovala agentúra DPA policajného hovorcu.

Spoločnosť OMV, ktorá zariadenie spravuje, potvrdila, že výbuch nastal v plynovom rozbočovači. Podľa hovorcu hasičov Franza Respergera explodoval plynovod, ktorý sa nachádzal pod zemou. Výbuch spôsobil požiar, ktorý zachvátil šesť budov a niekoľko automobilov. Plamene údajne šľahali až do výšky viac ako 100 metrov a bolo ich vidno až z bratislavskej mestskej časti Lamač.

Incident už vyšetruje polícia, ktorá do oblasti nasadila aj vrtuľník, aby zo vzduchu monitoroval situáciu.

Plynový terminál v Baumgartene vybudovali v roku 1959 a je dôležitým uzlom pre distribúciu zemného plynu prichádzajúceho do Rakúska z Ruska a Nórska. S ročnou kapacitou 40 miliárd kubických metrov je toto zariadenie jedným z hlavných plynových stredísk strednej Európy. Rakúska energetická skupina OMV kontroluje 51 procent podniku.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Rakúsko #plyn #hranice #Eustream #plynová stanica