Izrael zatkol viac ako 30 Palestínčanov, vrátane lídra Hamasu

Izraelská armáda pozatýkala v noci na stredu na Západnom brehu Jordánu viac ako tri desiatky Palestínčanov, ktorých viní z terorizmu a podnecovania k násiliu. Medzi zatknutými je aj šéf Hamasu na Západnom brehu Hasan Júsif. S odvolaním sa na izraelskú armádu to napísal denník The Times of Israel.

13.12.2017 11:17
debata

Júsif, ktorý patrí k zakladateľom Hamasu, bol v predchádzajúcich rokoch zatknutý už niekoľkokrát a nedávno bol prepustený z väzby. Tento týždeň vyzval k protestom kvôli vyhláseniu amerického prezidenta Donalda Trumpa z minulej stredy o uznaní Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela. S tým Palestínčania nesúhlasia, pretože počítajú minimálne s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom svojho budúceho štátu.

Trump svojím výrokom vystupňoval napätie v oblasti a popudil moslimský svet. Za ohrozenie bezpečnosti v regióne ho kritizovalo aj množstvo západných krajín aj Európska únia. Palestínske hnutie Hamas vyhlásilo kvôli tomu už minulý týždeň ďalšie intifády – povstania proti Izraelu.

V posledných dňoch sa okrem protestov aj násilných stretov na palestínskych územiach zintenzívnilo ostreľovanie medzi palestínskym Pásmom Gazy a Izraelom.

Podľa denníka The Times of Israel zničila v nedeľu izraelská armáda tunel, ktorý vybudovali príslušníci Hamasu a ktorý z Pásma Gazy viedol niekoľko stoviek metrov na izraelské územie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Hasan Júsif