V Barcelone zomrela najstaršia Európanka, Španielka Velaová

Vo veku 116 rokov zomrela v piatok ráno v Barcelone najstaršia Európanka Ana Velaová, ktorá bola aj tretím najstarším človekom na svete. Informoval o tom španielsky denník El País. Velaová bola najstaršou Európankou od tohtoročného apríla, keď zomrela o dva roky staršia Talianka Emma Moraová.

15.12.2017 16:54
debata (7)

„Zomrela pokojne v spánku, netrpela,“ povedala ošetrovateľka z barcelonského domova pre seniorov, kde Velaová posledné roky žila. Svoje 116. narodeniny tam oslávila 29. októbra spolu so svojou deväťdesiatročnou dcérou Anou.

Velaová, rodáčka z juhošpanielskej Andalúzie, nemala až do veľmi neskorej staroby vážnejšie zdravotné problémy. Jej stav sa zhoršil až po zlomenine stehennej kosti, ktorú utrpela v 109 rokoch. Od tej doby bola na vozíku. „Veľmi ju poznamenalo, že od tej doby nemohla chodiť. Na oslave svojich 110. narodenín už skoro neprehovorila,“ spomenul si na babičku jej 65-ročný vnuk.

Rekordne vysoký vek Velaovej pripísala psychologička barcelonského domova dôchodcov aktivite a záujmu o okolité dianie. „Milovala hudbu a denne čítala noviny,“ uviedla psychologička María Rosa Martinová.

Velaová bola povolaním krajčírka a z rodnej Andalúzie sa v 40. rokoch presťahovala do Katalánska. „Rada si dala k jedlu pohár vína, ale inak veľmi alkohol nepila. Jedla všetko, mala rada mäso, ryby, ovocie,“ opísala stravovacie zvyky svojej matky jedna z jej štyroch dcér.

Najstaršou Európankou sa teraz stala Talianka Giuseppina Projettová-Frauová. Tá sa narodila 30. mája 1902 na Sardínii, ale rodom je Sicílčanka.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #najstarší človek na svete #ana velaova