Ukázali novú rakúsku vládu. Sľubuje prísnejšiu migračnú politiku či rýchlejšie deportácie

Premiérom sa stane Sebastian Kurz, ktorý sa vo veku 31 rokov stane najmladším premiérom v rámci členských krajín únie.

16.12.2017 20:07
Austria Politics Foto:
Predsedovia rakúskych koaličných strán Sebastian Kurz a Heinz-Christian Strache.
debata (15)

Nová rakúska vláda sľubuje, že sprísni azylovú a imigračnú politiku krajiny, pričom si zároveň udrží pevné zväzky s Európskou úniou. Vyplýva to z koaličnej dohody, ktorú dnes zverejnili.

Jej uzavretie v piatok oznámili predsedovia Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Sebastian Kurz a Heinz-Christian Strache.

Na jej základe bude Kurz novým spolkovým kancelárom a Strache vicekancelárom. Tridsaťjedenročný Kurz sa tak v pondelok, keď zloží sľub, stane najmladším predsedom vlády spomedzi lídrov všetkých členských krajín EÚ. „Toto môže byť základ skutočnej zmeny v Rakúsku,“ povedal Kurz novinárom pri predstavovaní vyše 180-stranového vládneho programu. Dokument sa začína vyjadrením posilnenia väzieb s EÚ a ďalšími medzinárodnými organizáciami, pričom tiež uvádza, že nepovolia žiadne referendá podobné brexitu. „Len v silnej Európe môže byť silné Rakúsko, v ktorom si budeme môcť užívať výhody 21. storočia,“ píše sa v programe.

Slobodní budú mať päť ministrov a jedného námestníka ministra, pričom do pôsobnosti FPÖ budú patriť dôležité rezorty vnútra, obrany a zahraničia, informovala rakúska tlačová agentúra APA. Ľudovci získajú okrem postu kancelára aj sedem ďalších ministerstiev a jedného tajomníka. V ich správe budú napríklad rezorty financií, hospodárstva a spravodlivosti.

V centre Európy

Novým ministrom vnútra bude Herbert Kickl, ktorý sa vyjadril, že sa vlády nikto nemusí báť a z koalície má veľmi dobrý pocit. Ministerkou zahraničia by mala byť expertka na Blízky východ a spisovateľka Karin Kneissl, ktorá nie je členkou FPÖ, no je ich nominantkou.

Prezident Alexander Van der Bellen, ktorému dnes koaliční partneri dohodu prezentovali, sa po stretnutí vyjadril, že nevidí dôvody, ktoré by bránili novej vláde budúci týždeň zložiť sľub. Médiám tiež povedal, že sa všetci zhodli na tom, že „je v rakúskom národnom záujme, aby zostali v centre silnej Európskej únie a aktívne sa podieľali na jej budúcom rozvoji“.

Pravicová výnimka na Západe

Kurz, ktorý je ministrom zahraničia v odchádzajúcej vláde kancelára Christiana Kerna, už skôr ubezpečil, že vláda bude aj napriek účasti FPÖ, ktorej sa mnohí obávajú, „jednoznačne proeurópska“.

Rakúsko sa pritom stane jedinou západoeurópskou krajinou, ktorá bude mať vo vláde krajne pravicovú stranu. Strany predtým v krajine spoločne vládli v rokoch 2000 – 2005.

Blízke strany

ÖVP a FPÖ sú si blízke v tom, že sa v predvolebnej kampani zasadzovali za potrebu prísnejších imigračných kontrol, rýchlejšie deportácie odmietnutých žiadateľov o azyl a potláčanie radikálneho islamu.

V novom rakúskom parlamente má ÖVP 62 kresiel, v súčasnosti vládnuca Sociálnodemokra­tická strana Rakúska (SPÖ) má 52, FPÖ 51, Nové Rakúsko a Liberálne fórum (NEOS) 10 a Kandidátka Petra Pilza osem poslancov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Rakúsko #Sebastian Kurz