Teroristický útok v Petrohrade zmarili informácie od CIA, Putin poďakoval Trumpovi

Atentátnici plánovali útok na katedrálu v druhom najväčšom ruskom meste, po informáciách od CIA ich ruské úrady zadržali.

17.12.2017 18:07 , aktualizované: 18:54
Rusko, FSB Foto:
Príslušník ruskej kontrarozviedky FSB pri zatýkaní podozrivého v Petrohrade.
debata (256)

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu telefonoval svojmu americkému kolegovi Donaldovi Trumpovi, aby mu poďakoval za tip od CIA, ktorý pomohol zmariť sériu plánovaných bombových útokov v Petrohrade, informoval Kremeľ.

Putin počas telefonátu vyjadril vďaku za informácie, ktoré pomohli ruskej Federálnej bezpečnostnej službe (FSB) vypátrať a zadržať skupinu podozrivých. Tí údajne plánovali útoky na Kazanskú katedrálu a ďalšie rušné miesta. Trumpa pritom požiadal, aby jeho vďačnosť tlmočil aj CIA a zároveň ho ubezpečil, že ak sa ruské agentúry dostanú k informáciám o možných útokoch proti Spojeným štátom, tiež ich posunú ďalej – tak, ako to robili aj v minulosti.

Lídri spolu telefonovali aj vo štvrtok, keď sa Trump poďakoval ruskému kolegovi za to, že vo svojom prejave „uznal silnú hospodársku výkonnosť Spojených štátov“.

Prekazený víkendový teror

Prediskutovali vtedy tiež spôsoby spolupráce pri riešení problematiky severokórejského jadrového a balistického programu, bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami a dohodli sa, že ostanú v kontakte.

FSB v piatok oznámila, že zadržala sedem mužov, ktorí údajne plánovali počas tohto víkendu vykonať sériu bombových útokov v Petrohrade. Všetci sú údajne stúpencami teroristickej organizácie Islamský štát (IS), od ktorej získavali inštrukcie.

Plány útokov aj v Moskve

Ich cieľmi mali byť najrušnejšie miesta v meste. FSB mužov zatkla počas razie v jednom z petrohradských bytov, kde objavila výbušniny, automatické zbrane a extrémistickú literatúru.

FSB zatkla počas tohto týždňa aj ďalších troch členov spiacej bunky IS, ktorí pripravovali samovražedné bombové útoky v Moskve. Tie sa mali stať počas novoročných sviatkov a kampane pred prezidentskými voľbami.

256 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #CIA #Petrohrad