Železničné nešťastie pri Seattli si vyžiadalo šesť obetí, vlak išiel namiesto 48 až 128 km/h

Neďaleko Seattlu na západe USA sa vykoľajil osobný vlak, časť súpravy sa následne zo železničného mosta zrútila na diaľnicu.

18.12.2017 18:08 , aktualizované: 19.12.2017 11:56
vykolajenie, vlak, usa, seattle, amtrak Foto:
Neďaleko Seattlu v americkom štáte Washington sa v pondelok vykoľajil vlak. Nehoda si vyžiadala najmenej šesť životov.
debata (54)

Najmenej traja ľudia zomreli pri pondelkovej vlakovej nehode neďaleko Seattlu na západe Spojených štátov, kde sa vykoľajil expresný vlak. Informoval o tom v utorok SEČ hovorca miestnych hasičov, podľa ktorého do nemocníc previezli viac ako stovku zranených. Podľa agentúry AP predbežné vyšetrovanie ukazuje, že vlak zrejme narazil do prekážky na trati. Časť súpravy sa potom z železničného mosta zrútila na diaľnici.

Agentúra AP už skôr informovala, že havária si vyžiadala najmenej šesť obetí. Počet obetí ešte môže rásť, informuje AP s odvolaním sa na osobu, ktorá bola oboznámená s predbežnými výsledkami vyšetrovania a priala si zostať v anonymite.

+8

Šlo o premiérovú jazdu vlaku na renovovanej dráhe. CNN ešte v pondelok s odvolaním sa na vyhlásenie zdravotníkov uviedla, že do nemocnice bolo prevezených 77 ľudí. Vo vlaku v čase havárie bolo 77 cestujúcich a siedmi zamestnanci dráh.

Americká Národná rada pre bezpečnosť dopravy, ktorú citoval portál Fox News, v utorok uviedla, že vlak spoločnosti Amtrak išiel pred vykoľajením sa rýchlosťou asi 128 kilometrov za hodinu (80 míľ za hodinu), maximálna povolená rýchlosť na mieste nehody je pritom 48 kilometrov za hodinu (30 míľ za hodinu). Nehoda sa stala na úseku trate, ktorý prešiel modernizáciou s cieľom zrýchliť spojenie zo Seattlu smerom na juh. Starosta mesta Lakewood v blízkosti trati Don Anderson už skôr varoval pred možnou smrteľnou haváriou, predpovedal však, že vlak narazí do chodca či auta.

Washingtonský guvernér Jay Inslee v súvislosti s nehodou vyhlásil stav núdze. Prezident Donald Trump k nehode uviedol, že sa len ukazuje nutnosť investícií do americkej infraštruktúry, ako to navrhuje. „Sedem biliónov dolárov bola utratených na Blízkom Východe, zatiaľ čo naše cesty, mosty a železnice sa rozpadajú! Ale už nie dlho!“ uviedol s tým, že už čoskoro predstaví plán rozvoja infraštruktúry.

Trump na twitteri rovnako uviedol, že „moje myšlienky a modlitby sú s každým, kto je pri vlakovej nehode v meste DuPont vo Washingtone. Ďakujeme našim skvelým záchranárom, ktorí sú na mieste,“ a dodal, že situáciu monitoruje z Bieleho domu.

Nehoda sa stala v štáte Washington pri meste DuPont, ktoré leží asi 60 kilometrov južne od Seattlu. Z novo zverejnených fotografií je zrejmé, že sa na diaľnicu I-5 zrútilo niekoľko vagónov, najmenej jeden z nich dopadol na strechu, ďalšie dva vozne z mosta zostali visieť.

„Niekoľko vozidiel na I-5 narazilo do vykoľajených vagónov spoločnosti Amtrak. Viacero motoristov utrpelo zranenia, z áut ale žiadni mŕtvi hlásení nie sú,“ uviedol úrad miestneho šerifa. K uverejneným fotografiám z miesta nehody úrad poznamenal, že sú srdcervúce.

Spoločnosť Amtrak na twitteri oznámila, že o nehode vie a že podrobnejšie informácie o nej oznámi, akonáhle ich bude mať. Pre príbuzných cestujúcich bola zriadená osobitná telefónna linka. Vlak podľa Amtraku išiel na linke zo Seattlu do Portlandu v štáte Oregon.

„Neviem, čo sa presne stalo,“ citovala agentúra Chrisa Karnesa, ktorý vykolejeným vlakom cestoval. „Jediným vozidlom, ktorý zostal na koľajniciach, bola zadná lokomotíva. Niekoľko vagónov visí z mosta,“ uviedol Karnes, ktorý z nehody vyviazol bez zranení.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #USA #nehoda #Seattle #železničná nehoda