Záhreb a Ľubľana sa opäť nedohodli, spor o hranice zostáva nevyriešený

Chorvátsko odmieta uznať rozhodnutie medzinárodného arbitrážneho súdu, Slovinsko na ňom naopak trvá. Problém nevyriešilo ani stredajšie rokovanie premiérov.

19.12.2017 16:24
debata (4)

Medzi Slovinskom a Chorvátskom skrachoval aj ďalší pokus dohodnúť sa o spoločných námorných hraniciach. Premiéri Chorvátska Andrej Plenkovič a Slovinska Miro Cerar aj po stredajšom rokovaní v Záhrebe skonštatovali, že sa nedokázali dohodnúť. Chorvátsko naďalej trvá na tom, že rozhodnutie arbitrážneho súdu o chorvátsko-slovinských hraniciach nie je platné a že krajiny sa musia o hraniciach dohodnúť medzi sebou. Slovinsko naproti tomu považuje rozhodnutie arbitrážneho súdu za nemenné a vyzýva Chorvátsko, aby ho akceptovalo tiež.

Plenkovič po rokovaniach vyhlásil, že ku kauze by mali obe strany pristupovať „flexibilne“ a navrhol pokračovanie dvojstranných rokovaní. Cerar naopak naďalej trvá na tom, že jediným možným riešením sporu o hranice medzi Slovinskom a Chorvátskom je práve rozhodnutie arbitráže.

Medzinárodný arbitrážny súd v holandskom Haagu koncom júna rozhodol, že Slovinsko bude mať po prvýkrát od získania nezávislosti prístup na otvorené more. Arbitráž prisúdila Slovinsku veľkú časť Piranského zálivu a tiež mu vyhradila vodnú líniu, ktorá má byť spojnicou medzi jeho pobrežnými vodami a medzinárodnými vodami. Chorvátsko však rozhodnutie haagskeho súdu odmietlo uznať a v praxi postupuje tak, ako keby neexistovalo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hranice #Chorvátsko #Slovinsko