Pri nehode na západe USA sa zrejme automaticky aktivovali brzdy

Predbežné vyšetrovanie pondelňajšej železničnej nehody neďaleko Seattlu na západe Spojených štátov, kde pri prvej ceste na novej trati vykoľajil expresný vlak, naznačuje, že sa núdzové brzdy zapli automaticky, nie manuálne.

20.12.2017 06:37
debata (1)

V súvislosti s tým vyšetrujú, či rušňovodiča neznervóznil sprievodca, ktorý vedľa neho sedel, aby sa oboznámil s novou traťou. S odkazom na nemenovaný zdroj o tom informovala agentúra Reuters.

Nehoda, ktorá sa stala v štáte Washington pri meste DuPont asi 60 kilometrov južne od Seattlu, si vyžiadala najmenej tri obete na životoch. Mimo koľají sa podľa vyšetrovateľov po havárii ocitlo 13 železničných vagónov, niekoľko ich spadlo zo železničného mosta na ceste, kde zničili tri automobily.

Experti považujú za možnú príčinu nehody vysokú rýchlosť súpravy. Údaje zo zadnej lokomotívy, ktorá zostala neporušená, ukázali, že v mieste s prikázanú rýchlosťou 30 míľ (48 kilometrov) za hodinu sa vlak pohyboval rýchlosťou 80 míľ (129 kilometrov) za hodinu.

O definitívnych príčinách nešťastia, rovnako ako o dôvodoch vysokej rýchlosti, však zatiaľ vyšetrovatelia odmietajú hovoriť. Havária sa stala na úseku trate, ktorý prešiel modernizáciou s cieľom zrýchliť spojenie zo Seattlu smerom na juh o desať minút. Projekt stál 180 miliónov dolárov, železničnú prevádzku na trati zaisťovala spoločnosť Amtrak. Nový úsek prechádzal testovaním od januára tohto roku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #USA #nehoda