Zázrak života pred Vianocami: V USA sa narodilo dieťa z embrya zmrazeného 25 rokov

V novembri sa v americkom štáte Tennessee narodilo dieťa z vôbec najdlhšie zmrazeného ľudského embrya.

20.12.2017 15:02
debata (1)

Informovala o tom stanica CNN, podľa ktorej bolo embryo zmrazené pred 25 rokmi, matke Tine Gibsonovej je 26 rokov.

Dievčatko Emmu porodila 25. novembra za prítomnosti riaditeľa národného darcovského centra embryí Jeffreyho Keenana. Emminých rodičov Tinu a Benjamina Gibsonových prekvapilo, keď sa dozvedeli o veku embrya. „Jednoducho som chcela dieťa, je mi jedno, či ide o svetový rekord alebo nie,“ povedala rodička.

Embryo rozmrazili v laboratóriu vedené Carol Sommerfeltovou, ktorá považuje narodenia Emmy za úspech, pretože sa ukazuje, ako dlho môžu embryá zostať zmrazené. Doteraz najstaršie embryo, z ktorého sa narodilo dieťa, bolo staré 20 rokov.

Emma pri narodení vážila tri kilogramy a merala cez 50 cm, je zdravá, a to je jediné, na čom rodičom záleží. „Sme vďační a obdarení. Je pre nás vzácnym vianočným darčekom,“ povedala matka. Otec Benjamin, ktorému je 33 rokov, povedal, že sa do dieťaťa zamiloval hneď, ako prišlo na svet.

Gibsonovci sa vzali pred siedmimi rokmi, Benjamin trpí cystickou fibrózou, často sprevádzanou neplodnosťou. Pár si vzal do starostlivosti niekoľko detí a myslel si, že nejaké dieťa si adoptuje. Na možnosť skúsiť umelé oplodnenie zmrazeným embryom ich upozornil Tinin otec.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #embryo #narodenie dieťaťa