Poľský prezident Duda podpísal oba sporné zákony

Poľský prezident Andrzej Duda v stredu večer podpísal oba zákony reformujúce poľské súdnictvo, ktoré vyvolali veľkú kritiku v radoch opozície aj v zahraničí. Dudove podpisy prišli len niekoľko hodín po tom, ako Európska únia oznámila, že práve vďaka týmto zákonom aktivovala proti Poľsku článok 7, ktorý môže v dôsledku viesť k širokým sankciám proti tejto krajine. Poľsko sa tak stalo historicky prvou členskou krajinou EÚ, proti ktorej bol tento článok aktivovaný.

20.12.2017 18:11 , aktualizované: 22:17
polsko, estonsko, Andrzej Duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda.
debata (15)

Duda sa rozhodnutiu EÚ vo svojom štvrtkovom prejave vôbec nevenoval a vyhlásil, že kritici nových zákonov nemajú vonkoncom pravdu, keďže podľa neho obe nové právne normy demokraciu naopak posilňujú, a nie ohrozujú.

Duda sa v posledných týždňoch viackrát nezachoval presne tak, ako od neho očakávalo vedenie poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť a mnohí Poliaci preto začínali dúfať, že hoci z tejto strany sám pochádza, stane sa z neho autonómny politik. Poľské médiá však už dlhšie upozorňovali, že vo veci nových zákonov o poľskom súdnom systéme sa od Dudu žiadne protivládne stanovisko očakávať nedá, a to v prvom rade preto, že on sám sa na príprave týchto zákonov výdatne podieľal.

Vo štvrtok Duda len zopakoval svoje stanovisko, že zásahy štátu do fungovania poľských súdov sú potrebné na to, aby sa podarilo obmedziť moc sudcovských klanov, ktoré vznikli ešte za čias komunizmu. Duda obhajuje aj výrazne posilnenú rolu vlády pri vymenovávaní sudcov, ktorá podľa neho občanom zabezpečí spravodlivejšie súdy ako doteraz.

„Naozaj som presvedčený, že v rámci týchto právnych zmien v Poľsku zavádzame extrémne demokratické riešenia. Myšlienka, že tieto zmeny porušujú pravidlá demokracie, nie je správna, pretože je to presne naopak. Som presvedčený, že tieto zmeny prehlbujú demokraciu v našom právnom systéme,“ vyhlásil prezident Duda.

Samotná procedúra, ktorú únia vo štvrtok aktivovaním Článku 7 proti Poľsku spustila, pozostáva z dvoch krokov. Prvým je varovanie pre príslušnú krajinu, že sa „dostala do rozporu so základnými hodnotami únie“. Druhým krokom, ktorý nasleduje v prípade, ak sa problémy neodstránia, je zbavenie krajiny jej hlasovacích práv.

Zatiaľ čo prvý krok únia schválila aj vďaka tomu, že je na jeho aktivovanie potrebný súhlas len kvalifikovanej väčšiny členských štátov, s druhým krokom bude zrejme problém. Zbavenie krajiny hlasovacích práv totiž vyžaduje jednomyseľné hlasovanie všetkých ostatných členských krajín EÚ, pričom Maďarsko už dopredu avizovalo, že takýto krok proti Poľsku nepodporí, a toto stanovisko potvrdilo aj vo štvrtok.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #súdnictvo #Andrzej Duda