Kurz v parlamente zdôraznil boj proti antisemitizmu

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz vo svojom prvom vládnom vyhlásení v parlamente zdôraznil boj proti antisemitizmu aj obmedzenie migrácie. Znovu tiež ubezpečil o proeurópskom smerovaní novej vlády zloženej z jeho ľudovcov (ÖVP) a protiimigračnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

20.12.2017 19:00
debata (1)

Kurz sľúbil, že vláda bude rozhodne postupovať proti akémukoľvek druhu antisemitizmu. To podľa neho zahŕňa existujúcu aj moslimskou imigráciou importovanú nevraživosť voči Židom. „Pre antisemitizmus nie je v Rakúsku a v Európe miesto,“ povedal Kurz podľa agentúry APA.

Tridsaťjedenročný kancelár, ktorý stojí na čele vlády od pondelka, tiež pripomenul „hanebné a smutné“ udalosti z marca 1938, keď veľa Rakúšanov oslavovalo anšlus, teda pripojenie krajiny k nacistickému Nemecku. V budúcom roku by malo byť okrúhle výročie týchto udalostí náležite pripomínané, vyzval Kurz.

Izrael v utorok oznámil, že zatiaľ nebude nadväzovať kontakty s novými rakúskymi ministrami, ktorých do vlády nominovala FPÖ. Podľa denníka Der Standard sa bojkot bude týkať aj ministerky zahraničia Karin Kneisslovej, ktorá FPÖ zastupuje v kabinete ako nestraníčka. FPÖ niektoré médiá označujú za krajne pravicovú, niektorí členovia strany sa netaja svojimi antisemitskými názormi.

Šéf rakúskej vlády tiež opätovne pripomenul negatívne dôsledky migrácie. „Bezpečnostná situácia a spolupatričnosť sa v Rakúsku vyvinuli negatívnym smerom,“ citovala ho agentúra DPA.

Kurz, ktorý sa v utorok vydal na svoju prvú zahraničnú cestu do Bruselu, kde rozptyľoval obavy z účasti slobodných na vláde, znovu ubezpečoval o proeurópskej orientácii nového kabinetu. „Vždy som jasne hovoril, že táto vláda bude proeurópska a tiež program, ktorý predkladáme, to zdôrazňuje,“ podčiarkol Kurz.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sebastian Kurz