Venezuela zrušila úrad starostu Caracasu, ktorý ovládala opozícia

Venezuelský režim autoritárskeho prezidenta Nicolása Madura zrušil úrad starostu metropolitnej oblasti Caracasu, ktorý ovládala opozícia. Zdôvodnil to neefektívnosťou a korupciou. Informovala o tom agentúra EFE.

20.12.2017 22:29
Venezuela, kríza, nepokoje, Nicolás Maduro Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (2)

„Nariaďuje sa likvidácia úradu starostu metropolitnej oblasti Caracas,“ uvádza sa v dekréte, ktorý prijalo takzvané Ústavodarné zhromaždenie. Tento orgán vytvoril tento rok v lete Madurov režim de facto ako paralelný parlament, pretože parlament, ktorý vzišiel z volieb, ovláda opozície. Ústavodarné zhromaždenie neuznáva opozícia ani Európska únia či rad krajín, vrátane Spojených štátov.

Avšak už po roku 2008, keď úrad metropolitného starostu po voľbách získal opozičný líder Antonio Ledezma, vytvoril režim vtedajšieho prezidenta Huga Cháveza paralelný úrad starostu Caracasu. Podobne sa tento rok zachoval Maduro, ktorý si vytvoril „vlastný parlament“.

Metropolitná oblasť Caracasu sa ďalej delí na päť samostatných častí a v jej čele stál ako starosta Ledezma do roku 2015. Vtedy bol opozičný líder zatknutý a obvinený zo sprisahania s cieľom zvrhnúť prezidenta. Ledezma, ktorý doteraz nebol odsúdený, nedávno utiekol z domáceho väzenia a podarilo sa mu cez Kolumbiu dostať do Španielska.

Režim prezidenta Madura je považovaný za autoritársky a niektorí politici regiónu ho označili dokonca za diktatúru. V krajine sú desiatky politických väzňov. Tento rok po niekoľkomesačných nepokojoch, ktoré si vyžiadali vyše 125 obetí, prijala socialistická vláda zákon, na základe ktorého môže poslať až na 20 rokov do väzenia svojich odporcov. Norma ukladá tresty za akékoľvek prejavy, aj v médiách či na sociálnych sieťach, ktoré sú podľa nej „nenávistné voči venezuelskému ľu­du“.

Budúci rok sa majú v krajine konať prezidentské voľby, pri ktorých však tiež hrozí, že nebudú demokratické. Nedávno prezident Maduro vyhlásil, že opozícia nemá právo zúčastniť sa budúci rok na voľbách, pretože bojkotovala miestne voľby zo začiatku decembra. Opozícia sa ich nezúčastnila práve pre spôsob hlasovania, ktorý považuje za nedemokratický.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro