Ako čistiť sfingu kefkou. Pápež kritizoval podriadených, niektorých označil za zradcov

Svojich podriadených vo Vatikáne, ktorí bránia reformám, opäť kritizoval vo svojom tradičnom príhovore ku kardinálom, biskupom a ďalším duchovným pápež František.

21.12.2017 15:35
Pápež František Foto:
Pápež František počas tradičného príhovoru.
debata (13)

Niektorých členov Rímskej kúrie dokonca označil za „zradcov“, informovala agentúra DPA.

František vo svojej reči varoval pred „osobami, ktoré sú starostlivo vybrané, aby pomohli pri presadení reforiem, nepochopia ale veľkú zodpovednosť a nechajú sa skorumpovať vlastnou ctižiadosťou a túžbou po sláve“. „A keď sú z funkcie vľúdne odstránení, vyhlásia sa za mučeníkov systému, ‚zle informovaného pápeža‘ a ‚starej gardy‘, namiesto aby povedali ‚mea culpa‘,“ dodala hlava rímskokatolíckej cirkvi.

Ako čistiť sfingu kefkou

„Reformovať Rím je ako čistiť egyptskú sfingu kefkou na zuby,“ uviedol ďalej pápež. „Je potrebná trpezlivosť, oddanosť a opatrnosť,“ dodal. František uznal, že medzi jeho podriadenými je rada kompetentných a lojálnych ľudí. Ľudia, ktorí pracujú pre Svätú stolicu, sa musí podľa Františka ale riadiť úplne vôľou pápeža a svojich predstavených.

Pápež kritizoval neochotu niektorých duchovných podieľať sa na reformách už v minulom príhovore k rímskej kúrii, ktorá je správnym orgánom katolíckej cirkvi. Upozornil vtedy, že jeho reformné snahy nemajú za cieľ nejaké povrchné kozmetické úpravy, ale hlboké zmeny v mentalite cirkevných hodnostárov.

Nie prvá kritika

Asi najtvrdší bol podľa agentúry AP pápež František ku svojim podriadeným v roku 2014. Odsúdil vtedy pätnásť „duchovných chorôb“, ktorými podľa neho vatikánski byrokrati trpia. Varoval ich vtedy napríklad pred „terorizmom klebiet“, „duchovnou Alzheimerovou chorobou“, domýšľavosťou a mocichtivosťou.

Pápeža Františka čaká v nadchádzajúcich dňoch nabitý program. Tradičnú vianočnú omšu vo Svätopeterskom chráme bude slúžiť pápež na Štedrý deň od 21:30. Požehnanie Mestu a svetu (Urbi et orbi) prednesie na poludnie 25. decembra. Nasledovať bude niekoľko ďalších bohoslužieb pri príležitosti ďalších kresťanských sviatkov. V polovici januára František vyrazí na týždennú cestu do Čile a Peru.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Rím #katolícka cirkev #reformácia