Puigdemont: Európa musí vziať na vedomie výsledky v Katalánsku

Katalánsky expremiér Carles Puigdemont z Bruselu vyzval španielsku vládu, aby vzhľadom na výsledky štvrtkových volieb v Katalánsku okamžite zrušila priamu správu nad touto autonómnou oblasťou.

22.12.2017 06:15
Carles Puigdemont Antoni Comin Foto: ,
Expremiér Katalánska Carles Puigdemont, v strede a bývalý katalánsky minister zdravotníctva Antoni Comin, v ľavo ukaujú palec hore na tlačovej konferencii po predčasných voľbách v Katalánsku.
debata (15)

Puigdemont tiež vyhlásil, že Európa bude musieť vziať na vedomie výsledok volieb v Katalánsku. V nich získali tri separatistické strany absolútnu väčšinu v regionálnom parlamente.

Hovorca Európskej komisie v reakcii uviedol, že pozícia EÚ je nemenná a k výsledkom volieb sa EÚ nebude vyjadrovať. Predstavitelia úniových inštitúcií v predchádzajúcich týždňoch vyjadrovali promadridský postoj, teda za jednotu Španielska. Nezávislé Katalánsko podľa nich nikto v EÚ neuzná.

Vyzval na prepustenie väzňov

„Ako premiér Katalánska chcem zablahoželať svojmu ľudu k výsledku, ktorý je nesporný,“ vyhlásil v Bruseli v reakcii na štvrtkové voľby Puigdemont. „Vyhrali sme voľby vo výnimočnej situácii, s kandidátmi vo väzení a s vládou v exile,“ povedal tiež Puigdemont, ktorý je niekoľko týždňov v Belgicku so štyrmi ministrami svojej vlády. Tú Madrid koncom októbra zosadil kvôli snahám o nezávislosť Katalánska.

„Zajtra musia článok 155 pozastaviť a musia oslobodiť väzňov,“ vyhlásil tiež Puigdemont. Dodal tiež, že jeho vláda bude pokračovať tam, kde skončila pred použitím článku 155. Na základe tohto ústavného článku prevzal Madrid priamu správu nad katalánskom potom, čo jeho parlament 27. októbra schválil rezolúciu o nezávislosti.

Väzňami mal na mysli dvoch katalánskych exministrov, ktorí sú vo väzbe od začiatku novembra, a dvoch aktivistov, ktorí sú vo väzení už od polovice októbra. Všetci sú, ako celá katalánska vláda, obvinení zo vzbury.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Carles Puigdemont #katalánska kríza #katalánske voľby