Španielsky premiér ponúkol Kataláncom dialóg, ale v rámci zákona

Španielsky premiér Mariano Rajoy je presvedčený, že Katalánsko po voľbách vstúpi do obdobia dialógu, spolupráce a plurality.

22.12.2017 12:53 , aktualizované: 15:21
rajoy Foto: ,
Šéf španielskej vlády Mariano Rajoy
debata (7)

Uviedol to na tlačovej konferencii v Madride po štvrtkových voľbách do katalánskeho parlamentu. Strany usilujúce o nezávislosť Katalánska pri hlasovaní stratili podporu, ale menej ako by sme si priali, povedal tiež Rajoy. S katalánskymi politikmi je pripravený konať, ak nebudú porušovať ústavu.

Rajoy na tlačovej konferencii tiež odmietol, že by v súvislosti s katalánskou krízou uvažoval o vypísaní celoštátnych predčasných volieb.

Líder katalánskych separatistov chce rokovať kdekoľvek mimo Španielska

Katalánsky expremiér Carles Puigdemont je pripravený na dialóg s premiérom Marianom Rajoyom kdekoľvek okrem Španielska, kde mu hrozí zatknutie. Puigdemont to povedal na tlačovej konferencii v Bruseli usporiadanej po štvrtkových regionálnych voľbách v Katalánsku, v ktorých väčšinu získali separatistické strany.

Rokovať chce o dôsledkoch uplatnenia ústavného článku 155, na základe ktorého Madrid prevzal správu Katalánska. O pozastavení článku sa Puigdemont zmienil už vo štvrtok, kedy sa ukázalo, že separatistické strany získali vo voľbách dosť hlasov na zostavenie vlády. Podľa výsledkov majú 70 zo 135 mandátov. Víťazom volieb je síce strana Ciudadanos, ktorá je proti odtrhnutiu Katalánska od Španielska, ale spolu so spojencami má len 57 mandátov.

Španielsky premiér odmietol návrh zosadeného katalánskeho premiéra Carlesa Puigdmenota, ktorý v Bruseli povedal, že je pripravený na dialóg s Rajoyom kdekoľvek okrem územia Španielska, kde mu hrozí zatknutie. „Ak by som sa s niekým mal stretnúť, tak je to s Inés Arrimadasovou, ktorá vyhrala voľby,“ povedal španielsky premiér.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #Carles Puigdemont