V Zimbabwe cítiť zmenu. Na zabavenú farmu sa vrátil prvý belošský farmár

Zimbabwianske úrady umožnili prvému belošskému obyvateľovi krajiny, aby sa vrátil na jednu z fariem, ktoré nechal v prospech černochov zabaviť zvrhnutý prezident Robert Mugabe.

22.12.2017 14:39
ZIMBABWE-POLITICS/FARMER Foto:
Obyvatelia dediny vítajú farmára Roba Smarta a syna na jeho farme.
debata (13)

Jeho nástupca Emmerson Mnangagwa sa snaží oživiť poľnohospodárstvo a vyviesť krajinu z izolácie. Miestni obyvatelia návrat farmára Roberta Smarta uvítali, informovala dnes agentúra AP.

Na svoj pozemok ležiaci približne 200 kilometrov východne od metropoly Harare dorazil Smart aj s rodinou. Sprevádzali ich vojaci, žiadnemu odporu však čeliť nemuseli. Smarta uvítali desiatky miestnych obyvateľov a jeho bývalých spolupracovníkov. Kladne sa k jeho príchodu postavili aj niektorí z veteránov vojny proti bývalej belošskej nadvláde. Nový minister poľnohospodárstva Perence Shiri 13. decembra vyzval na okamžité opustenie nezákonne okupovaných fariem. Tú Smartovú držal podľa AP duchovný blízky Mugabeho rodine, ktorý nechal vymeniť zámky do časti izieb a vyviezť množstvo vecí.

Zmena politiky

Smartov príjazd umožnila nová vláda, ktorá sa snaží udobriť si aj ďalších vyvlastnených belošsých farmárov, z ktorých mnohí utiekli do cudziny.
Návrat belošského farmára na svoju farmu v Zimbabwe.
Mnangagwa, ktorý sľúbil pozdvihnutie chradnúcej ekonomiky, chce ukončiť západné sankcie a prilákať zahraničných investorov. V Zimbabwe sa majú do augusta budúceho roka konať voľby.

Násilné zaberanie pôdy

Mugabeho autoritatívny režim od konca 90. rokov vykonával násilné zaberanie pôdy stovkám farmárom z radov belošských obyvateľov Zimbabwe. Zdôvodňoval to potrebou nápravy dedičstva po nadvláde belošskej menšiny z doby, kedy krajina bola britskou kolóniou. Zmeny ale viedli k problémom v poľnohospodárskom sektore, ktoré zhoršili už zlý stav ekonomiky.

Mugabeho po takmer štyridsiatich rokoch v úrade prezidenta zbavila v novembri moci armáda. Novou hlavou štátu sa vzápätí stal jeho bývalý spojenec a neskorší rival Mnangagwa. Ten pri inaugurácii sľúbil, že odškodní belošských farmárov, ktorí prišli o pozemky. Belosi tvoria necelé percento populácie Zimbabwe, vlastnili ale veľké množstvo pôdy.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #farmár