Vodca ruských komunistov Zjuganov odmieta kandidovať na prezidenta

Predseda ruských komunistov, ktorí sú v parlamente druhou najsilnejšou stranou, sa zriekol kandidatúry na prezidenta.

22.12.2017 21:56
Gennadij Zjuganov Foto:
Líder ruských komunistov Gennadij Zjuganov.
debata (12)

Namiesto Gennadija Zjuganova sa tak má o kreslo v Kremli v marcových voľbách uchádzať nestraník Pavel Grudinin, riaditeľ statku, pomenovaného po Vladimirovi Iľjičovi Leninovi. Konečné rozhodnutie má prijať sobotňajší zjazd v tajnom hlasovaní.

„Zjuganov vyhlásil, že nebude kandidovať a navrhol Grudinina. Predsedníctvo po dvoch dňoch hádok súhlasilo. Teraz o správnosti rozhodnutia presviedčajú prvých tajomníkov,“ vykreslila pre ruskú redakciu BBC Sergej Obuchov z ústredného výboru.

Zjuganov stojí na čele Komunistickej strany Ruskej federácie od jej založenia. Na prezidenta kandidoval štyrikrát; vynechal iba voľby v roku 2004, kedy do súboja s Vladimirom Putinom vyslal svojho zástupcu, rovnako ako vodca nacinalistov Vladimir Žirinovskij. V roku 1996 mu chýbali tri percentá k víťazstvu v prvom kole. Naposledy, v marci 2012, získal 17 percent hlasov, čo predstavovalo podporu od viac ako 12 miliónov voličov.

Špekuluje sa, že Zjuganov odmietol kandidovať z obavy, že by tentokrát mohol skončiť horšie ako na tradičnej druhej priečke. Podľa prieskumov ho totiž predstihol Žirinovskij. Iná verzia, ktorú šíria Zjuganovovi priatelia, tvrdia, že predák komunistov sa nechce v kampani stretnúť s moderátorkou Xeniou Sobčakovovou, ktorú vraj nepokladá za dôstojnú súperku. Podľa ďalšej fámy si údajne Zjuganov želá, aby ho prehovárali súdruhovia na zjazde a že toto dianie okolo kandidatúry má upútať pozornosť médií a verejnosti.

Grudinin riadi viac ako 20 rokov v blízkosti Moskvy statok, preslávený po celej krajine pestovaním jahôd. Figuroval doteraz len v regionálnej politike. Nie je komunistom, ale označuje sa za stúpenca strany. Predtým býval členom vládnej strany Jednotné Rusko. Jeho kandidatúru by mohli podporiť aj ďalšie ľavicové zoskupenia.

Zámer kandidovať už vyjadrili takmer tri desiatky ruských politikov, vrátane súčasného prezidenta Vladimíra Putina či opozičného predáka Alexeja Navalného. Ten ale podľa ústrednej volebnej komisie kandidovať nemôže kvôli právoplatnému odsúdeniu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #prezidentské voľby #komunisti #Gennadij Zjuganov