Ruské vojnové lode sondovali pri britských vodách

Britské námorníctvo počas vianočných sviatkov riešilo niekoľko prípadov, kedy sa ruské vojenské plavidlá priblížili k územiu Spojeného kráľovstva.

26.12.2017 08:39
debata (363)

Vo vyhlásení to oznámilo britského ministerstvo spravodlivosti, napísala v noci agentúra Reuters.

V sobotu 23. decembra sa britská fregata HMS St Albans vydala ústrety ruskému vojenskému plavidlu Admirál Sergej Gorškov, ktoré v Severnom mori plávalo v blízkosti britských vôd. Britský minister obrany Gavin Williamson vo vyhlásení uviedol, že Londýn sa nebude rozpakovať brániť svoje vody a nebude tolerovať žiadnu formu agresie.

Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva takisto oznámilo, že britská loď HMS Tyne bola povolaná k sprievodu ruskej výzvednej lode, ktorá sa plavila Severným morom a Lamanšským prielivom. Na sledovanie dvoch ďalších ruských lodí potom Británia vyslala helikoptéru.

Agentúra Reuters pripomenula, že vzťahy medzi Londýnom a Moskvou sú v súčasnej dobe na bode mrazu. Britský minister zahraničia Boris Johnson minulý týždeň vyhlásil, že existuje rad dôkazov, ktoré usvedčujú Rusko zo zásahov do volieb v cudzích krajinách, na čo jeho ruský kolega reagoval tým, že Johnson nemôže svoje tvrdenie doložiť.

363 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #námorníctvo