Čína odsúdila 'Surového mäsiara' na osem rokov väzenia

Čínskeho disidenta a aktivistu, ktorý vystupoval pod umeleckým menom Surový mäsiar, odsúdil v utorok čínsky komunistický režim na odňatie slobody v trvaní ôsmich rokov.

26.12.2017 13:14
Wu Kan, cina Foto: ,
Surový mäsiar, vlastným menom Wu Kan, sa stal známym šokujúcimi kampaňami.
debata (9)

Surový mäsiar, vlastným menom Wu Kan, sa stal známym šokujúcimi kampaňami, ktoré bojovali ani nie tak proti celému systému a komunistickej strane, ale skôr proti jej lokálnym predstaviteľom. Súd v Tchien-ťine uznal Wua vinným z „rozvracania štátnej moci a socialistického systému, organizovania nepovolených verejných zhromaždení, spôsobovania problémov a útočenia na iné osoby na internete“.

Podľa agentúry AP si Wu rozhodne servítku pred ústa nekládol a v niektorých umeleckých prostriedkoch zachádzal až do krajnosti. Jednou z jeho posledných kampaní je napríklad séria fotografií, na ktorej je zobrazený jej nahnevaný tvorca s nožmi, doplnená sloganom, podľa ktorého sa svojrázny umelec chystá „zabíjať prasatá“, čím sú myslení miestni „papaláši“, ktorí sa podľa neho spreneverili svojmu poslaniu.

Verdikt súdu prijal svojrázny umelec s ľadovým kľudom. „Som vďačný strane za takúto veľkú poctu,“ reagoval krátko po vynesení rozsudku. „Zostanem verný pôvodným zámerom, vyhrniem si rukávy a budem sa snažiť ešte viac,“ dodal, parafrázujúc slovník, ktorý vo svojich prejavoch používa čínsky prezident Si Ťin-pching.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #disident