Na protest proti čínskej politike v Tibete sa upálil bývalý mních

Aktivisti uviedli, že muž, ktorý počas protestu vykrikoval nezrozumiteľné heslá, zomrel vo štvrtok na následky zranení.

28.12.2017 09:17
debata (9)

Protestnú samovraždu samoupálením spáchal ďalší Tibeťan, ktorý sa podľa správ aktivistov upálil tento týždeň na západe Číny. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na správu organizácie Medzinárodná kampaň za Tibet (ICT), podľa ktorej išlo už o šiesty takýto prípad od začiatku roka.

Podľa ľudskoprávnej organizácie sa 30-ročný bývalý budhistický mních menom Konpe upálil v stredu večer v tibetskej autonómnej prefektúre Ngawa v západočínskej provincii S'-čchuan. Aktivisti uviedli, že muž, ktorý počas protestu vykrikoval nezrozumiteľné heslá, zomrel vo štvrtok na následky zranení.

Premiér tibetskej exilovej vlády Lobsang Sangaj uviedol, že síce mužovi nebolo počas sebaupálenia rozumieť, ale že s istotou išlo o zúfalý odkaz pre čínsku vládu poukazujúci na nepriaznivú situáciu v Tibete.

Od roku 2009 sa podľa Medzinárodnej kampane za Tibet pokúsilo upáliť už 152 Tibeťanov. Takýmto spôsobom protestovali proti čínskej nadvláde v Tibete a žiadali návrat dalajlámu. Čína ale tvrdí, že dalajláma podnecuje protičínske protesty a separatizmus.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #tibet #mních