Deti v ohniskách napätia čelia šokujúcemu násiliu, uvádza správa Detského fondu OSN

Pre deti v niektorých častiach sveta už nie je žiadne miesto bezpečné, terčom útokov sa stávajú doma, v škole aj na ihrisku. Poukazuje na to správa, ktorú dnes zverejnil Detský fond OSN (UNICEF).

28.12.2017 13:09
Syria, utečenci, dieťa Foto: ,
Sýrsky chlapec v utečeneckom tábore na severovýchode Sýrie. Viac ako polovica utečencov vo svete sú deti.
debata (5)

Rok 2017 hodnotí z pohľadu tých najmladších obyvateľov ohnísk napätia po celom svete. Počas uplynulého roka tieto deti čelili takej miere násilia, ktorá je šokujúca, uvádza správa.

Na severovýchode Nigérie a v priľahlej časti Kamerunu prinútila islamistická skupina Boko Haram najmenej 135 detí spáchať samovražedný atentát. V Afganistane bolo v prvých deviatich mesiacoch roka zabitých takmer 700 detí. Viac ako 19 000 detí v Južnom Sudáne bolo naverbovaných do radov armády a ozbrojených skupín. V bojoch v Jemene potom zomrelo alebo utrpelo zranenia asi 5000 detí. A podobných príkladov je mnoho.

UNICEF varuje, že medzinárodné zákony na ochranu tých najzraniteľnejších sú porušované spôsobom, ktorý je do očí bijúci. Výpočet obsahuje tiež utrpenie rohingských detí, rovnako ako detí v Kongu, ktoré museli po státisícoch opustiť svoj domov. Naprieč konfliktnými zónami sveta muselo údajne prestať navštevovať školu 27 miliónov detí. Len v Kongu sa tento rok úmyselne stali terčom útokov štyri stovky škôl.

„Útoky pokračujú rok čo rok, my však nemôžeme otupieť. Taká brutalita sa nemôže stať novou normou,“ uviedol riaditeľ krízových operácií UNICEF Manuel Fontaine. Nová správa uvádza, že znásilňovanie, nútené sobáše, únosy a zotročovanie sa stali bežné v oblastiach konfliktov v Iraku, Sýrii, Jemene, Nigérii, Južnom Sudáne či Barme.

„Deti sú terčom, sú vystavené útokom a brutálnemu násiliu doma, v škole aj na ihrisku,“ pokračoval Fontaine. OSN uvádza, že deti sú využívané ako bojovníci alebo ako živé štíty. V niektorých prípadoch vraj ich utrpenie pokračuje aj po oslobodení z pazúrov extrémistických organizácií. Nepriamo zasahujú vojny milióny detí, ktoré preto nemajú dostatočné množstvo potravy.

„UNICEF žiada všetky strany konfliktov, aby sa riadili svojimi povinnosťami na základe medzinárodného práva a okamžite ukončili zločiny páchané na deťoch, rovnako ako útoky na civilnú infraštruktúru vrátane škôl a nemocníc. UNICEF tiež vyzýva štáty, ktoré majú na bojujúce sily vplyv, aby ho využili na ochranu detí,“ uvádza správa.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #násilie #vojny #Unicef