Výbuch nastraženej bomby v Egypte zabil šesť vojakov, prezident sľúbil, že použije "brutálnu silu"

Šesť vojakov vrátane plukovníka zahynulo vo štvrtok na egyptskom polostrove Sinaj, keď armádne vozidlo nabehlo na bombu nastraženú na ceste a explodovalo.

28.12.2017 22:06
Abdal Fattáh Sísí Foto: ,
Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.
debata

Vozidlo bolo súčasťou vojenského konvoja, ktorý hliadkoval v okolí mesta Bir al-Abd, informuje agentúra AP.

Zabitý plukovník bol veliteľom armádnych jednotiek v uvedenom meste ležiacom v nepokojnej severnej časti Sinajského polostrova. Podľa bezpečnostných zdrojov nálož nastražili islamskí militanti. Zranenia utrpeli ďalší traja vojaci.

V neďalekej obci al-Rawdá sa koncom novembra odohral najväčší teroristický útok v moderných dejinách Egypta, keď militanti v tamojšej mešite zabili 311 civilistov a najmenej 122 ďalším ľuďom spôsobili zranenia. Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí následne prisľúbil, že použije „brutálnu silu“ na potlačenie dlhodobého povstania na severe Sinaja, pričom armáde a polícii dal tri mesiace na obnovenie „bezpečnosti a stability“.

Pri ďalšom incidente prišiel vo štvrtok o život jeden člen bezpečnostných síl, keď na obrnené policajné vozidlo v meste Aríš zaútočili militanti ručným protitankovým granátometom. Pri prestrelke boli zabití traja militanti a jeden civilista.

Egyptské bezpečnostné sily bojujú proti militantom na Sinaji dlhé roky, avšak situácia sa vyhrotila v roku 2013 po zvrhnutí islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ktorého rok v tomto úrade sa ukázal ako spoločensky rozdeľujúci. Povstanie vedie lokálna odnož extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Islamský štát #Sinajský polostrov