Šéf NATO Stoltenberg očakáva v roku 2018 zintenzívnenie dialógu s Ruskom

Severoatlantická aliancia v roku 2018 pravdepodobne zintenzívni svoj dialóg s Ruskom. Uviedol to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, ktorého v piatok citovala agentúra DPA.

29.12.2017 09:19
Jens Stoltenberg, NATO, tajomník Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
debata (65)

Vzťahy medzi Ruskom a NATO sa v posledných rokoch dostali – v súvislosti s ruskou anexiou Krymu z roku 2014 a podporou separatistov na východe Ukrajiny – na vôbec najhoršiu úroveň od obdobia studenej vojny.

Tieto kroky Ruska viedli k dvojročnému zmrazeniu vzťahov medzi Moskvou a NATO. Priame rokovania na úrovni veľvyslancov sa obnovili len vlani a dialóg najvyšších vojenských predstaviteľov sa podarilo opäť nadviazať až v roku 2017.

„Očakávam, že sa uskutoční viac (politických) stretnutí a tiež, že sa využije viac priamych vojenských komunikačných kanálov… podporuje to celá Aliancia,“ uviedol Stoltenberg.

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson však nedávno varoval, že zintenzívnenie dialógu NATO-Rusko neznamená normalizáciu vzťahov. Podľa jeho slov sa nemožno vrátiť k vzájomným rokovaniam na pravidelnej báze, pokiaľ Moskva nepodnikne kroky, ktoré by zmiernili obavy Západu súvisiace s konfliktom na Ukrajine, hybridnými hrozbami a ďalšími spornými otázkami.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Jens Stoltenberg