Prvý súper pre Putina je už oficiálny. Je ním Vladimir Žirinovskij

Vodca ruských nacionalistov Vladimir Žirinovskij sa stal prvým oficiálnym uchádzačom o kreslo ruského prezidenta. Žirinovského zaregistrovala ako kandidáta do marcových volieb ústrednej volebnej komisie, oznámila agentúra Interfax.

29.12.2017 15:48
Ruské prezidentské voľby, Žirinovskij Foto: ,
Radikálny prezidentský kandidát Vladimir Žirinovskij s manželkou Galinou.
debata (14)

Žirinovskij kandiduje na prezidenta už po šiestykrát, ale ani raz neuspel. V minulých voľbách pred šiestimi rokmi skončil so šiestimi percentami hlasov na štvrtej priečke. Tento rok mu prieskumy sľubujú, že by mohol predstihnúť kandidáta komunistov a umiestniť sa hneď za favoritom súboja Vladimirom Putinom.

Súčasný prezident v stredu doručil ústrednú volebnú komisiu balík dokumentov a ešte bude musieť predložiť najmenej 300-tisíc podpisov, kým sa oficiálne stane kandidátom. Ale asi nikto nepochybuje, že Putin všetky formality zdolá a potom bude hladko znovu zvolený na ďalších šesť rokov v čele štátu.

Zámer kandidovať na prezidenta vyjadrila päťdesiatka ľudí. Stranícki kandidáti majú čas na podanie prihlášky do 12. januára, nezávislí do 7. januára.

Ústredná volebná komisia tento pondelok odmietla zaregistrovať ako prezidentského kandidáta opozičného predáka Alexeja Navaľného, ​​označovaného za najvážnejšieho vyzývateľa, akému Putin doteraz čelil. Ako dôvod komisia uviedla právoplatné odsúdenie politika. Navaľnyj na oplátku vyzval na bojkot volieb. Rozhodnutie komisie tiež napadol na Najvyššom súde.

Navaľného tento rok v máji právoplatne odsúdili na päť rokov podmienečne za okradnutie lesníckeho podniku Kirovles, a to v opakovanom procese. Pôvodný bol zrušený na základe rozhodnutia štrasburského súdu, podľa ktorého ruská justícia porušila Navaľného právo na spravodlivý súd.

Politik, považovaný za hlavnú postavu ruskej opozície, svoje súdne procesy označuje za politické a vidí za nimi snahu Kremľa zbaviť sa nepohodlného kritika a súpera.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Žirinovský