Zvýšme v Sýrii počet diplomatov a dodávateľov, vyzýva šéf americkej obrany

USA by mali v Sýrii zvýšiť počet svojich diplomatov a dodávateľov, vyhlásil to americký minister obrany James Mattis.

29.12.2017 19:12
James Mattis, USA Foto: ,
Americký minister obrany James Mattis.
debata (156)

USA majú v Sýrii teraz približne 2-tisíc vojakov, ktorí sa podieľajú na boji proti radikálom. Mattis povedal, že tento boj sa chýli ku koncu a je potrebné zamerať sa na to, aby sa radikálom zabránilo v návrate.

„Musíme prejsť od ofenzívy zameranej na oslobodenie území k stabilizácii. Bude tam viac amerických diplomatov,“ povedal minister na tlačovej konferencii v Pentagone. USA svojho veľvyslanca z Damasku odvolali v roku 2011, na začiatku tamojšieho konfliktu. Agentúra Reuters k tomu napísala, že Mattisovo vyhlásenie určite nahnevá sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý už skôr vyhlásil, že amerických vojakov v Sýrii považuje za votrelcov. Mattis v minulosti povedal, že americké sily v Sýrii zostanú, kým členovia Islamského štátu (IS) budú bojovať, aby sa predišlo príchodu nového IS.

Tok medzinárodných financií

O vyslaní diplomatov do Sýrie hovoril prvýkrát. „Diplomati tam zaistia počiatočnú obnovu služieb, dostanú tam dodávateľov a také veci. Je potrebné rozhodovať o využití medzinárodných peňazí a zabezpečiť, aby sa nedostali do nepravých vreciek,“ dodal Mattis.

Američania z najatých firiem majú podľa neho pomôcť miestnym ľuďom naučiť sa likvidovať míny, zaistiť bezpečnosť a brániť radikálom v návrate.

Američania ako okupanti

Asad americkú armádu označuje za okupanta, aj keď USA sú súčasťou medzinárodnej koalície, ktorá bojovala proti IS. Sýrsky prezident za svojho spojenca považuje len Rusko a Irán. Koalícia vedená Spojenými štátmi opakuje, že nemieni zbrane obrátiť proti sýrskej armáde. Washington ale podporuje tú opozíciu, ktorá žiada Asadovo odstúpenie.

Mattis hovoril aj o rozdelení zón v Sýrii a varoval Asada pred ofenzívou na sýrskych Kurdov. Ich jednotky sa podieľali na boji proti IS a majú podporu USA. „Máme demarkačnú líniu“ medzi zónami kontrolovanými Spojenými štátmi na východe Sýrie, a zónami kontrolovanými sýrskou vládou podporovanú Ruskom na západe krajiny; „Bola by chyba túto líniu narušiť“, vyhlásil Mattis.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #diplomacia #James Mattis