Ruská tajná služba zadržala strojcu výbuchu v Petrohrade

Ruská tajná služba (FSB) zadržala strojcu a zároveň vykonávateľa stredajšieho atentátu v petrohradskom supermarkete, pri ktorom podľa najnovších informácií utrpelo zranenia 18 ľudí. Informujú o tom ruské médiá. K zodpovednosti za čin sa v piatok prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), žiadne dôkazy však neposkytla. Úrady doteraz uvádzali, že zranených bolo 13 ľudí.

30.12.2017 16:34 , aktualizované: 19:50
rusko, petrohrad, teroristicky utok, vybuch,... Foto: ,
Militantná organizácia Islamský štát sa v piatok prihlásila k stredajšiemu bombovému útoku na supermarket v ruskom Petrohrade.
debata (47)

„Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie 30. decembra 2017 v rámci pátracej akcie zadržala organizátora a priameho páchateľa atentátu, pri ktorom 27. decembra v obchodnom centre Križovatka v Petrohrade explodovalo podomácky vyrobené výbušné zariadenie,“ cituje agentúra TASS z vyhlásenia tajnej služby. Žiadne ďalšie podrobnosti neuvádza.

Vyšetrovatelia teraz podozrivého vypočúvajú. Hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru Svetlana Petrenková uviedla, že polícia bude na súde žiadať o jeho predbežné zatknutie. Vyšetrovací výbor je ruská obdoba amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Agentúra Interfax uviedla, že páchateľom atentátu je tridsaťpäťročný občan Ruska Dmitrij Lukjanenko, ktorý je z Petrohradu a podľa informácií agentúry je závislý od drog. Muž je údajne stúpencom nacionalistického hnutia New Age (Nová éra). Agentúra TASS s odkazom na svoje zdroje uviedla, že podozrivý sa liečil s psychickou poruchou. Úrady žiadnu z týchto informácií doteraz nepotvrdili.

V stredu večer explodovalo v supermarkete petrohradského zábavného centra podomácky vyrobené výbušné zariadenie so silou zodpovedajúcou výbuchu 200 gramov trhaviny TNT. Prezident Vladimir Putin čin vo štvrtok označil za teroristický útok.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #Petrohrad