Merkelová sľubuje, že sa bude usilovať o vznik stabilnej vlády

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa bude usilovať o to, aby v Nemecku v budúcom roku vznikla stabilná vláda. Kancelárka to sľubuje vo svojom novoročnom prejave. O obsahu prejavu, ktorý sa bude v televízii vysielať večer, s predstihom informovali nemecké médiá.

31.12.2017 08:10
debata (1)

„Svet na nás nečaká. Musíme teraz vytvoriť podmienky na to, aby sa Nemecku darilo dobre aj v nasledujúcich desiatich, pätnástich rokoch,“ uvádza Merkelová vo svojom prejave. Vyzýva tiež na väčšiu súdržnosť a vzájomný rešpekt v spoločnosti aj na užšiu spoluprácu medzi európskymi krajinami.

Merkelovej sa po septembrových parlamentných voľbách stále nepodarilo vytvoriť novú koaličnú vládu. Voľby síce vyhrala jej konzervatívna únia CDU / CSU, ale utrpela straty, rovnako ako doterajší koaličný partner, sociálna demokracia (SPD).

Merkelová sa teraz snaží SPD presvedčiť na zotrvanie v koaličnej vláde. Sociálni demokrati najprv rokovania o novej vláde úplne odmietali a po najhoršom povojnovom volebnom výsledku sa chceli stiahnuť do opozície. Ich postoj sa ale postupne zmenil, keď skrachovali rozhovory o vláde medzi CDU / CSU, slobodnými demokratmi (FDP) a Zelenými.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #SPD #novoročný prejav #zostavovanie koalície