Puigdemnot vyzval Rajoya na uznanie výsledkov volieb a rokovania

Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont vyzval predsedu španielskej vlády Mariana Rajoya, aby prijal výsledky nedávnych regionálnych volieb v Katalánsku, v ktorých väčšinu kresiel v parlamente získali separatistické strany.

31.12.2017 08:51
debata (1)

Madrid expremiér vyzval na politické rokovania aj na to, aby umožnil návrat jeho „legitímnej“ vlády k moci v regióne na severovýchode Španielska.

„Hlasovacie urny prehovorili, demokracia prehovorila, každý mal možnosť sa vyjadriť. Na čo Rajoy čaká, aby prijal výsledky?“ spýtal sa v prenose z Bruselu Puigdemont.

Voľby do katalánskeho regionálneho parlamentu vyhrali 21. decembra separatisti. V 135člennom zákonodarnom zbore obsadia 70 kresiel. Väčšinu ale získali len vďaka prepočtu hlasov, ktorý zvýhodňuje vidiecke regióny. V skutočnosti dostali separatistické strany len 47,5 percenta hlasov. Najviac voličov podporilo promadridskú stranu Ciutadans. Puigdemontova koalícia Spoločne pre Katalánsko (JxCat) skončila až na druhom mieste.

Podľa vyhlásenia expredsedu katalánskej vlády obyvatelia španielskeho regiónu minulý týždeň pri hlasovaní ukázali, že sú demokraticky zrelí, a vyslúžili si právo, aby sa ich krajina stala samostatnou republikou. Premiéra Rajoya vyzval, aby začal „politicky rokovať“ so zástupcami separatistických strán.

Päťdesiatpäťročný Puigdemont je v Bruseli od konca októbra. Utiekol tam po tom, čo ho španielska prokuratúra, rovnako ako celú Madridom zosadenú katalánsku vládu, obvinila zo vzbury kvôli snahám o nezávislosť Katalánska.

S Puigdemontom sú v Belgicku štyria jeho exministri a všetkým hrozí, že po návrate do Španielska skončí vo väzbe. Bývalý vicepremiér Oriol Junqueras, predseda Republikánskej ľavice Katalánska (ERC), ďalšej separatistickej strany, ktorá sa dostala do parlamentu, je vo väzbe v Španielsku.

Rajoy zvolal tento týždeň ustanovujúcu schôdzu nového katalánskeho parlamentu na 17. januára. Že by sa novým katalánskym premiérom mohol stať Puigdemont, španielsky premiér však v piatok označil za absurdné.

„Pán Puigdemont si myslí, že môže byť predsedom katalánskej vlády cez internet a WhatsApp,“ kritizovala dnes expremiéra predsedníčka strany Ciutadans Inés Arrimadasová.

Ako to bolo s nezávislosťou? Od referenda 2014 po anulovanie

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Španielsko #Katalánsko #Carles Puigdemont