Porošenko: Opätovné nastolenie zvrchovanosti nad Krymom je nevyhnutné

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v novoročnom prejave prisľúbil politickú stabilitu, zrýchlenie tempa hospodárskeho rastu aj zlepšenie životnej úrovne, ktoré pocíti každý občan. Medzi úspechy uplynulého roka zaradil zrušenie víz, ktoré Ukrajinci predtým potrebovali pri cestách do Európskej únie.

01.01.2018 09:03
debata (262)

„Posúvame sa dopredu, aj keď nie bez chýb. A po niekoľkých rokoch krízy, ktorú vyvolala vojna, prechádzame k obnove a rozvoju,“ povedal v narážke na konflikt na východe Ukrajiny.

Obyvateľom „dočasne okupovanej“ časti východnej Ukrajiny, teda ovládanej proruskými separatistami, a Ruskom anektovaného Krymu „cez umelé hranice“ odkázal, že opätovné nastolenie ukrajinskej zvrchovanosti nad týmito oblasťami je nevyhnutné. „Príde čas, kedy lupiča, ktorý ničí náš domov, vyženieme a potrestáme,“ vyhlásil podľa webu denníka ukrajinskej pravda.

Porošenko tiež pozdravil niekoľko desiatok Ukrajincov, nedávno prepustených z povstaleckého zajatia, ako aj príslušníkov ozbrojených síl. Prisľúbil naďalej posilňovať „novú armádu – našu pýchu a slávu“.

Konflikt v Donbase na východe Ukrajiny si od apríla 2014 vyžiadal viac ako 10-tisíc mŕtvych. Kyjev a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory separatistov, Moskva to popiera.

262 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový rok #Ukrajina #Petro Porošenko #rok 2018