Moldavský ústavný súd dočasne zbavil moci prezidenta Dodona

Dlhotrvajúca moldavská politická kríza dosiahla ďalší vrchol, keď ústavný súd v Kišiňove dočasne zbavil moci prezidenta Igora Dodona. Prozápadná opozícia obviňuje hlavu štátu z nečinnosti pri schvaľovaní personálnych zmien vo vláde. Prezidentské právomoci má prevziať predseda parlamentu Andrian Candu.

02.01.2018 16:32
debata (9)

Dodon počas minulého roka dvakrát odmietol podpísať vládne rozhodnutie o výmene siedmich členov kabinetu premiéra Pavla Filipa vrátane dvoch podpredsedov vlády, šéfa moldavskej diplomacie alebo ministra obrany. Svoje odmietavé stanovisko odôvodnil neschopnosťou navrhovaných kandidátov, prípadne ich väzbami na údajného páchateľa finančných podvodov.

Podľa moldavskej ústavy síce prezident môže vymenovanie nových členov vlády odmietnuť, urobiť tak môže však iba raz.

Bývalá sovietska republika, ktorá je najchudobnejšou krajinou v Európe, je politicky rozpoltená dlhodobo. Jeden tábor podporuje prozápadnú vládu, ktorá sa usiluje o užšiu spoluprácu s Európskou úniou a USA. Naproti tomu Dodon a jeho spojenci chcú Moldavsko vrátiť do ruskej sféry vplyvu. Podľa kritikov sa prezident pohybuje za hranou moldavskej ústavy. Odstránením právomocí pohrozili ústavní sudcovia hlave štátu už vlani v októbri.

Skupina prozápadne orientovaných poslancov podľa spravodajského servera NOI požiadala ústavný súd, aby konštatoval, že výkonu prezidentských právomocí sa pre Dodonovu nečinnosť má dočasne ujať Candu. Teraz sudcovia žiadosti vyhoveli. Očakáva sa, že predseda parlamentu vymenovanie podpíše tak, aby noví členovia vlády prevzali svoje úrady už v piatok.

Dodon s kritikou zo strany ústavného súdu nesúhlasí a tvrdí, že sudcovia rozhodnutím prekročili právomoc. Prezident hrozí, že do ulíc moldavských miest povolá svojich priaznivcov k protestným akciám.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldavsko #Igor Dodon