Kim Čong-un obnovil horúcu linku s Juhom

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) v stredu obnovila kľúčové cezhraničné komunikačné spojenie s Južnou Kóreou.

03.01.2018 07:20 , aktualizované: 10:04
korea, kldr, juzna korea Foto:
Pracovník juhokórejskej vlády komunikuje so severným susedom počas telefonátu po tom, ako obe krajiny po takmer dvoch rokoch obnovili cezhraničnú komunikáciu.
debata (4)

Stalo sa tak po prvý raz za posledné takmer dva roky. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie o týchto plánoch informovalo už vopred s odvolaním sa na správu severokórejského štátneho rozhlasu.

Horúca vojenská linka v pohraničnej obci Pchanmundžom umožní cezhraničnú komunikáciu medzi armádami oboch krajín. Doteraz bola táto telefonická a faxová linka odpojená.

Ide o ďalší náznak uvoľnenia napätia medzi oboma znepriatelenými štátmi po tom, čo vláda v Soule ponúkla Pchjongjangu rozhovory na najvyššej úrovni s cieľom nájsť spôsoby spolupráce na nadchádzajúcich zimných olympijských hrách. Severokórejský líder Kim Čong-un predtým v pondelkovom novoročnom posolstve vyhlásil, že je ochotný vyslať na februárovú olympiádu v Južnej Kórei delegáciu. Sever zatiaľ neuviedol, či ponuku Juhu na rozhovory príjme.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #severokórejská kríza