Tisíce "nedotknuteľných" vyšli do ulíc Bombaja, protestujú proti násilnostiam

Indickú finančnú metropolu Bombaj ochromili protesty tisícoviek Dalitov, čo sú členovia komunity nedotknuteľných, teda najnižšej vrstvy obyvateľstva nezaradeného do žiadnej kasty.

03.01.2018 13:29
India, protesty Foto:
Policajný van míňa rozbitý autobus v Bombaji.
debata (1)

Železničné a autobusové spoje meškajú alebo boli úplne zrušené, uzavreté boli školy a obchody.

Organizátori vyzvali k demonštráciám a štrajku v celom západnom štáte Maháraštra v reakcii na pondelkové násilnosti v meste Puna, kde na zhromaždenie Dalitov zaútočili pravicové hinduistické skupiny, napísala agentúra Reuters. Daliti v Pune v pondelok oslavovali 200. výročie víťaznej bitky, v ktorej bojovali po boku britských kolonialistov proti vládcovi z vyššej kasty. Po útoku pravicových skupín vypukli v uliciach Puny, ktorá sa nachádza asi 150 kilometrov od Bombaja, zrážky, pri ktorých zahynul 28-ročný muž.

Stovka zatknutých

Daliti vyšli už v utorok na protest do ulíc Bombaja a ďalších miest v štáte Maháraštra a v protestoch pokračovali. Demonštrácie boli podľa agentúry Reuters prevažne pokojné. Na niektorých miestach ale blokovali železničné trate, hádzali kamene na autobusy a osobné autá a niekoľko autobusov zapálili, uviedla polícia.
Policajti vyzvali obyvateľov Bombaja, aby sa vyhýbali kľúčovým dopravným tepnám v meste. Viac ako 100 účastníkov nepokojov bolo zatknutých.

Zákaz diskriminácie

„Vláda nezadržala strojcov násilia v Pune. Členovia hinduistických skupín mlátili Dalitov a polícia sa len zdiaľky prizerala,“ uviedol jeden z protestujúcich Sandíp Kamble. „Požadujeme zatknutie vinníkov,“ dodal.

Indická ústava v súčasnosti zakazuje diskrimináciu na základe kastovného zaradenia vrátane nedotknuteľných. Prejavom určitého pokroku je napríklad to, že indický prezident Rám Nath Kóvind patrí k Dalitom.

Ponižovanie nedotknuteľných však stále na mnohých miestach v krajine pretrváva a Daliti pokračujú vo vykonávaní najšpinavších prác ako napríklad čistenie latrín, zametanie ulíc, upratovania odpadkov či vyrábaní kože. Výnimkou nie sú znásilnenia, bitie alebo odopieranie nároku na pozemky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #nepokoje #India